Geen afbeelding beschikbaar

19 augustus jarig: Gerbrand van den Eeckhout

Gerbrand van den Eeckhout is een 17e eeuwse Nederlandse kunstschilder. Hij is vanaf 14-jarige leeftijd een leerling van Rembrandt van Rijn en neemt veel van diens stijl over. De schilderijen van Van den Eeckhout gaan vooral over historische en Bijbelse onderwerpen. Door de grote gelijkenissen tussen het werk van Rembrandt en Van den Eeckhout worden ze nog altijd vaak door elkaar gehaald. Gerbrand van den Eeckhout werd geboren op 19 augustus 1621 te Amsterdam.


Als zoon van goudsmid Jan Pieterszoon van den Eeckhout kreeg Gerbrand al vanaf jonge leeftijd te maken met kunst. Gerbrand kon metaal bewerken, etsen maken en uitstekend tekenen, maar hij nam op 14-jarige leeftijd het besluit zich vooral te concentreren op een carrière als schilder. Hij ging in de leer bij de grootmeester Rembrandt van Rijn, met wie hij een lange vriendschap opbouwde.


Van de Eeckhout werkte vanaf 1640 zelfstandig in een eigen atelier in Amsterdam, maar behield veel overeenkomsten met de stijl van Rembrandt, zoals het kleurgebruik, het gebruik van claire-obscuur contrast en de type penseelstreken. Van den Eeckhout koos bovendien voor veel dezelfde onderwerpen als zijn leermeester, namelijk Bijbelse voorstellingen.


 Leestips-BoekHet Rembrandt Boek Het Rembrandt Boek


€ 14.95 
 


Vanaf de periode rond 1650 ging de stijl van Ven den Eeckhout steeds meer verschillen van die van Rembrandt. Zijn onderwerpen verschuiven meer naar het genrestuk waarbij alledaagse voorstellingen werden geschilderd. Zo kreeg hij in 1657 een opdracht van de Amsterdamse wijnhandelaren voor twee grote schilderijen.


Van den Eeckhout was een productief schilder en maakte tijdens zijn actieve periode meerdere schilderijen per jaar, vaak in opdracht van een vaste groep klanten. Volgens historische biografieën over Van den Eeckhout zijn zelfs enkele Rembrandts van zijn hand, maar zette zijn vriend een handtekening onder het schilderij.


Gedurende zijn leven had Van den Eeckhout geen relatie, maar na het overlijden van een broer woonde hij enige tijd samen met diens weduwe en haar vijf kinderen. Gerbrand van den Eeckhout overleed op 26 september 1674 te Amsterdam.

Bronnen

-        Art Fact, Gerbrand van den Eeckhout (9-8-2013)

-        Britannica, Gerbrand van den Eeckhout (9-8-2013)

-        Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek, Eeckhout (Gerbrand Jans. Van (…) (9-8-2013)

-        The J. Paul Getty Museum, Gerbrand van den Eeckhout (9-8-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Gerbrand van den Eeckhout (…) (9-8-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Het Rembrandt Boek
Het Rembrandt Boek

€ 14.95

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!