19 juni jarig: Jos Brink
Hij is bepalend in de vorming van het Nederlandse toneel. Hij houdt zich bezig met hoorspel, cabaret en musical en richt samen met zijn levenspartner Frank Sanders een eigen mediabedrijf op. Hij spreekt zich openlijk uit over zijn geaardheid en zet zich in voor de acceptatie van homoseksualiteit. Josephus Gerardus Brink werd op 19 juni 1942 geboren in het Noord-Hollandse plaatsje Heiloo.
Jos Brink werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zijn familie vanuit Rotterdam tijdelijk naar Heiloo uit was geweken uit angst voor bombardementen. Hij kwam uit een remonstrants-liberaal gezin van vijf zonen. Tijdens zijn jeugd namen zijn ouders hem regelmatig mee naar toneelvoorstellingen in Amsterdam. Deze bezoekjes inspireerden Brink om in de entertainmentbusiness te gaan werken. In 1958 begon hij met het presenteren van hoorspellen op de radio.
In 1962 ging Brink werken bij de AVRO op de radio, waardoor hij bekend werd onder de Nederlandse jeugd. Zijn voorkeur ging echter uit naar toneel en cabaret. In de jaren ’60 werd hij lid van cabaretgezelschap Tekstpierement. In die hoedanigheid kreeg Brink nog meer bekendheid en het publiek kwam veelal speciaal naar de shows om hem te zien optreden. Dit leidde soms tot spanning in het gezelschap, waardoor twee leden Tekstpierement verlieten.
Jos Brink was homoseksueel, maar homoseksualiteit was in de jaren ’60 nog een lastig onderwerp en het was beter voor zijn carrière om het voor zich te houden. Hij zei daarom maar dat hij het te druk had voor een vriendin. In 1972 kreeg hij echter een relatie met Frank Sanders en het jaar daarop woonden ze samen. Brink zette zich daarna in voor de acceptatie van homoseksualiteit. Hij schreef regelmatig voor de Gaykrant en maakte een toneelstuk, Een nieuwe dood, dat het onderwerp AIDS behandelde.
In 2007 werd Brink zelf ziek en werd er darmkanker bij hem geconstateerd. De ziekte was al ver uitgezaaid en het bleek dat Brink nog maar een paar maanden te leven had. Jos Brink overleed op 17 augustus 2007 in Amsterdam. Hij wilde dat zijn begrafenis goed geregeld werd en zei: “want als de finale slecht is, deugt de hele show niet”. Zijn wens kwam uit en hij werd opgebaard in theater Carré in Amsterdam, waar heel Nederland afscheid van hem kon nemen.