Geen afbeelding beschikbaar

19 september jarig: Antoninus Pius, William Golding en Pierre van Ostade

Zijn lange regeerperiode van 22 jaar staat bekend als een tijd van rust en vrede. Keizer Antoninus Pius regeert het Romeinse Rijk van 138 tot 161. De keizer maakt zich geliefd bij zijn onderdanen en tijdens zijn regering komt het keizerrijk tot bloei. Hierdoor krijgt hij de bijnaam Pius, de Vrome. Antoninus Pius werd geboren op 19 september 86.

Een Romeinse keizer, een Britse winnaar van de Nobelprijs en een Nederlandse presentator lijken niet veel met elkaar gemeen te hebben. Toch delen Antoninus Pius, Sir William Golding en Pierre van Ostade één ding, hun geboortedatum: 19 september.

Antoninus Pius (86-161) werd geboren op 19 september 86 als Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus. Antoninus had een bloeiende carrière in de Romeinse politiek. Zo was hij in 134 en 135 bijvoorbeeld proconsul van de provincie Asia.  In deze periode bouwde hij een goede band op met keizer Handrianus. In 138 nam zijn carrière echter een vlucht. De gewezen opvolger van keizer Hadrianus overleed plotseling, waarop Hadrianus besloot de 51-jarige Antoninus te adopteren en aan te wijzen als troonopvolger. Na de dood van Hadrianus wist Antoninus de senaat ervan te overtuigen om de overleden keizer goddelijk te verklaren. Antoninus toewijding aan de nagedachtenis van Hadrianus wordt gezien als één van de redenen om hem de bijnaam ‘de Vrome’ te geven. Andere redenen hiervoor waren zijn loyaliteit en zijn mildheid. Zo verleende hij iedereen die aan het eind van het bewind van Hadrianus ter dood was veroordeeld gratie. Op enkele kleine opstanden in Noord-Brittania, Mauretanië en Judea na, werd de regeerperiode van Antoninus gekenmerkt als een periode zonder oorlog. Zijn regering was hiermee de meest vreedzame ten tijde van het Romeinse Principaat, de door Augustus geïntroduceerde alleenheerschappij. Antoninus Pius overleed na een 22-jarige regeerperiode op 74-jarige leeftijd in een dorpje op 19 kilometer afstand van Rome.

Sir William Golding (1911-1993) was een Britse schrijver en werd geboren op 19 september 1911. Zijn eerste boek Poems kwam uit in 1934. Zes jaar later trad hij in dienst van de Britse Marine en nam hij onder andere deel aan de landing op Normandië op D-Day. Na de oorlog ging hij zich weer richten op het schrijven. In september 1954 kwam zijn meest bekende boek Lord of the Flies uit, waar hij in 1983 de Nobelprijs voor de Literatuur voor kreeg. Het boek gaat over een groep Engelse schooljongens die met een vliegtuig is neergestort op een onbewoond eiland. In de hoop gered te worden moeten ze samenwerken, maar falen hier jammerlijk in. Uiteindelijk komt bij hen het oerinstinct om te overleven naar boven en degenereren ze tot een groep wilden. Golding heeft in het boek de gruwelijkheden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt verwerkt. Na dit succes volgden meer boeken, zoals de trilogie Rites of Passage, waar hij in 1980 de Booker-prijs voor kreeg.  Bovendien werd hij in 1988 door koningin Elizabeth II geëerd met de titel Sir. Op 19 juni 1993 overleed hij op 81-jarige leeftijd aan hartfalen. Lord of the Flies is in 1963 en 1990 verfilmd.

Pierre van Ostade (1917-2005) was een Nederlands radio- en televisiepresentator. Hij werd geboren op 19 september 1917. Hij was oorspronkelijk tapdanser en trad in Noord-Brabant veelvuldig op met zijn broer Jan van Ostade. In 1947 traden Jan en Pierre regelmatig op in het radioprogramma Brabants Halduurtje van de KRO. In de jaren ’60 en ’70 vervolgde van Ostade zijn carrière als presentator van meerdere radioprogramma’s, waaronder Met de benen op tafel en Applaus van gisteren. In 1972 speelde hij de rol van Magister Phillipus in de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Dit was in de jaren ’70 een populaire televisieserie van de KRO, gebaseerd op het Duitse sprookje De rattenvanger van Hamelen. Later werd van Ostade bekend als spreekstalmeester bij onder andere De Berend Boudewijn Kwis en de Willem Ruisshow. De kreet: ‘En Pierre, wat hebben zij gewonnen?’ was een bekende uitspraak bij de Willem Ruisshow.  In 1983 had van Ostade zitting in het panel bij de Playback Show van Henny Huisman. Hierna heeft hij nog enkele voice-overs gedaan, waaronder bij de Prijzenslag met Hans Kazan. Van Ostade woonde de laatste jaren van zijn leven in een verzorgingstehuis en overleed daar in 2005 op 88-jarige leeftijd.

Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.