Aanslag WTC 1993

1993: bomaanslag op het World Trade Center

26 februari 1993 – Een bestelwagen parkeert onder het noordelijke gebouw van het World Trade Center, New York. De auto blijkt vol met explosieven, die ontploffen en een gat van 30 meter achterlaten in het gebouw. Zes mensen overleven de aanslag niet.


11/9: niet de eerste aanslag op de Twin Towers


Bij een aanslag op het World Trade Center zal wellicht iedereen direct denken aan 11 september 2001, waarbij twee vliegtuigen door de Twin Towers heen vlogen en 3000 mensen om het leven kwamen. Vrijwel iedereen zal hieraan denken, behalve misschien de mensen die aanwezig waren bij de veel minder bekende bomaanslag van 1993.


Wraak tegen Amerikaanse steun aan Israel


De explosie kostte zes mensen het leven, ruim duizend mensen raakten gewond. Zes verdachten werden opgepakt en veroordeeld. De daders bleken afkomstig van een groep Palestijnse moslims, die de bommen lieten ontploffen in opdracht van Al Qaida. De in Amerika woonachtige Palestijnen pleegden de aanslag naar aanleiding van de Amerikaanse steun aan Israel. Het doel van de aanslag was het ineen laten storten van de gehele noordelijke toren, waarna deze op de zuidelijke toren zou vallen en ook deze toren zou vernietigen. De bommen echter bleken niet sterk genoeg om dit daadwerkelijk te laten gebeuren.


Evacuatie van de Noordertoren


De evacuatie van het gebouw verliep niet zonder kleerscheuren. De rook die veroorzaakt werd door de ontploffing bereikte de 93e verdieping. Er waren weinig vluchtwegen en een van de vluchtroutes stond vol rook van de explosie. Daardoor brak een enorme chaos uit. Mensen moesten via een donker en met rook gevuld trappenhuis de toren uit. Sommigen deden er zelfs meer dan twee uur over om het gebouw te verlaten. Veel gewonden en doden vielen niet door de daadwerkelijke explosie, maar door de chaos tijdens de evacuatie. 


Berechting van de terroristen


Al vrij snel kon de FBI de meeste terroristen oppakken; binnen een jaar waren vier van de verdachten berecht. In totaal werden er zes verdachten opgepakt en berecht. De 29-jarige Ramzi Ahmed Yousef was het brein achter de aanslag en werd veroordeeld tot 240 jaar cel. Yousef stond op de lijst van meest gezochte terroristen en zijn veroordeling werd gezien als belangrijke stap in de bestrijding van het internationale terrorisme.  


afbeelding


By Federal Bureau of Investigation [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.