Lord Byron

22 januari jarig: Lord Byron

"Ik ben zo veranderlijk, alles op zijn beurt en niks lang - zo'n vreemde melange van goed en kwaad”, zegt de Engelse schrijver en dichter Lord Byron over zijn eigen karakter. Ondanks zijn handicap krijgt de knappe jongeman altijd veel aandacht van vrouwen. Lord Byron werd geboren op 22 januari 1788.

Lord Byron was de zoon van kapitein John Byron en Catherine Gordon. Hij groeide op in armoede. Vanwege zijn aangeboren handicap, een stompvoet, leerde hij al vroeg omgaan met pesterijen. Hij woonde eerst in Aberdeen, maar toen hij op tienjarige leeftijd de titel ‘Lord Byron’ van zijn oom erfde, vertrok hij met zijn moeder naar het vervallen landhuis Newstead Abbey, vlakbij Nottingham. Door de erfenis van zijn oom kreeg hij de mogelijkheid te gaan studeren in Cambridge. 

Daar schreef hij zijn eerste dichtbundel Hours of Idleness in 1807. Dit werk kreeg vernietigende kritiek van recensent Henry Brougham in The Edinburgh Review. Brougham schreef: "We moeten de gedichten van deze minderjarige maar nemen zoals ze zijn en we mogen tevreden zijn, omdat dit het laatste zal zijn wat we ooit van hem zullen horen”. Byron reageerde hierop door de satirische bundel English Bards and Scots Reviewers te schrijven, waarin hij met talloze scheldwoorden en tegenbewijzen de gevestigde orde van dichters en recensenten belachelijk maakte. In 1809 begon hij aan zijn Grand Tour door Spanje, Albanië, Malta en Griekenland. Het autobiografische dichtwerk dat hij onderweg schreef, Childe Harold's Pilgrimage, was een meesterwerk en maakte hem op slag een van de beroemdste dichters van zijn tijd.

Byron schijnt, ondanks zijn handicap, een grote aantrekkingskracht op vrouwen gehad te hebben. In 1815 trouwde Byron met Anne Isabella Milbanke. Voor, tijdens en na zijn huwelijk had hij verschillende affaires en na een korte en ongelukkige tijd scheidde Byron van haar. Hij liet Milbanke met hun dochter Ada achter. Dit was funest voor zijn reputatie in Engeland en door de vele kritiek was hij genoodzaakt te vluchten. Hij trok naar Zwitserland, waar hij verder scheef aan zijn meesterwerk Childe Harold's Pilgrimage.

Tijdens zijn Grand Tour naar Griekenland was Byron in aanraking gekomen met Grieken die zich los wilde maken van de Turken. In 1823 trok hij daarom wederom naar Griekenland om te gaan vechten in de vrijheidsoorlog tegen de Turken. De overwinning maakte hij echter niet meer mee. Op 19 april 1824 stierf Lord Byron op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van moeraskoorts. Zijn lichaam werd overgebracht naar Engeland en begraven bij de dorpskerk van Newstead. 


Na de dood van Lord Byron werd zijn personage uit ‘Childe Harold’s Pilgrimage’ een inspiratie voor andere literatuur. In Geschiedenis Magazine 2 van 2024 vertelt Joke Kardux over het leven en het werk van Lord Byron. 

Bestel


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.