Geen afbeelding beschikbaar

24 juni jarig: Gerrit Rietveld

“Zitten is een werkwoord, als je moe bent ga je maar liggen.” Met deze uitspraak reageerde de eigenzinnige ontwerper en architect Gerrit Rietveld op de kritiek dat zijn houten stoelen niet erg praktisch waren. Als prominent lid van ‘De Stijl’ en ‘De Nieuwe Zakelijkheid’ hechtte hij juist veel belang aan eenvoud en functionalisme. Gerrit Rietveld werd geboren op 24 juni 1888.

Gerrit Rietveld werd geboren op 24 juni 1888 te Utrecht als de zoon van een meubelmaker. Vanaf zijn elfde levensjaar trad hij in de leer bij zijn vader en kreeg hij les in houtbewerking. Rietveld ontwikkelde echter al snel een grote afkeer van de massieve en onpraktische meubelen die zijn vader in elkaar zette. Hij besloot daarom zelf ontwerper te worden en volgde tussen 1904 en 1908 lessen aan de avondschool van het Utrechts Museum van Kunstnijverheid.

Eerste ontwerpopdracht van Rietveld

Op 18-jarige leeftijd kreeg Rietveld zijn eerste ontwerpopdracht en binnen vijf jaar opende hij zijn eigen meubelmakerij. Ondertussen begon hij ook aan een avondcursus architectuur en kwam hij onder meer in contact met de prestigieuze ontwerpers Hendrik Petrus Berlage en Frank Lloyd Wright. Daarnaast raakte hij beïnvloed door ‘De Stijl’, een stroming die vooral waarde hechtte aan eenvoudige vormen en een minimaal gebruik van kleuren. Omstreeks 1918 begon Rietveld met het ontwerpen van zijn eigen meubelstukken, met als eerste resultaat de inmiddels beroemd geworden ‘Rood-blauwe stoel’. Later stapte hij over op de stroming van de ‘Nieuwe Zakelijkheid’, die de nadruk legde op functionalisme in plaats van eenvoud.

Rietveld-Schröderhuis

Vanaf 1924 legde Rietveld zich ook steeds meer toe op het ontwerpen van gebouwen, waaronder het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht en verscheidene arbeidershuizen in Wenen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog weigerde hij zich echter aan te sluiten bij de zogeheten Kultuurkamer, waardoor hij gedwongen werd te stoppen met het uitoefenen van zijn beroep. In de jaren ’50 leefde ‘De Stijl’ echter weer opnieuw op en kreeg ook Rietveld weer veel opdrachten, waaronder het ontwerpen van verscheidene overheidsgebouwen. Gerrit Rietveld overleed 25 juni 1964 op 76-jarige leeftijd.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.