25 juli jarig: Elisabeth in Beieren
Op 21-jarige leeftijd treedt de Beierse prinses Elisabeth in het huwelijk met de Belgische prins Albert. Haar man komt als gevolg van een bergongeluk vroegtijdig te overlijden, maar toch blijft zij haar stempel drukken op het Belgische hof. Zo komt zij onder meer bekend te staan als de ‘Rode koningin’, vanwege haar vermeende communistische sympathieën. Elisabeth in Beieren werd geboren op 25 juli 1876.
Elisabeth Gabriele Valérie Marie, beter bekend als Elisabeth in Beieren, werd geboren op 25 juli 1876 als de dochter van Karel in Beieren. Ze was vernoemd naar haar peettante, keizerin Elisabeth ‘Sisi’ van Oostenrijk-Hongarije. Toen Elisabeth 20 jaar oud was leerde ze de Belgische prins Albert voor het eerst kennen op de begrafenis van haar tante, Sophie in Beieren. Drie jaar later, op 2 oktober 1900, traden de twee in het huwelijk en werd Elisabeth lid van het Belgische hof.
Na de troonsbestijging van Albert I in 1909 werd Elisabeth koningin van België. Aanvankelijk had ze het lastig aan het hof, omdat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog vanwege haar Duitse achtergrond regelmatig werd beschuldigd van spionage. Elisabeth wist echter al snel het vertrouwen en de sympathie van de Belgische bevolking te veroveren, met name door haar regelmatige bezoeken aan de frontlinies. In 1934 kwam Albert I te overlijden als gevolg van een ongeluk tijdens het bergbeklimmen, waarna hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon Leopold III. Om zijn positie niet in gevaar te brengen sprak Elizabeth zich tijdens de Tweede Wereldoorlog niet uit tegen het nazi-regime. Wel hielp ze enkele honderden Joodse kinderen te ontkomen aan deportatie, een actie waar ze later door de staat Israël voor werd beloond met de titel ‘Rechtvaardige Onder de Volkeren’.
In de jaren ’50 raakte Elisabeth echter ook in opspraak vanwege haar bezoeken aan Polen, China en de Sovjet-Unie. Veel mensen verdachten haar van communistische sympathieën en van de Belgische pers kreeg ze de bijnaam ‘De Rode Koningin’. Elisabeth benadrukte echter dat ze de reizen vooral maakte om muziekfestivals te bezoeken, aangezien ze zeer kunstlievend was. Zo stichtte ze in 1937 het Internationale Concours Eugène Ysaÿe, dat sinds 1951 naar haar is vernoemd als de ‘Koningin Elisabethwedstrijd’. Elisabeth in Beieren overleed op 23 november 1965 te Laken.