29 december jarig: François Brandt

François Brandt is de eerste Olympisch kampioen met de Nederlandse nationaliteit uit de geschiedenis. Op de Olympische Spelen van 1900 in Londen wint hij samen met Roelof Klein de roeidiscipline ‘twee met stuurman’. Omdat de ploeg van Brandt en Klein officieel een Frans-Nederlands gemengde equipe is, wordt hun overwinning echter niet gezien als de eerste officiële Nederlandse gouden medaille. François Brandt werd geboren op 29 december 1874.

François Antoine Brandt werd geboren in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude. Tijdens zijn studie voor civiel ingenieur in Delft kwam hij voor het eerst in aanraking met de roeisport. Brandt bleek al snel een aanleg te hebben voor het roeien en hij werd in 1900 dan ook uitgekozen om de studentenroeiclub Laga te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Parijs.

Hier zou hij tijdens de wedstrijd van ‘twee met stuurman’ eerst een team vormen met roeier Roelof Klein en stuurman Herman Brockmann. Brockmann bleek met zijn zestig kilo echter een stuk zwaarder te zijn dan de stuurmannen van de tegenstanders, waarvan sommige ploegen Franse jongetjes uit de buurt gebruikten. Brandt en Klein besloten hierop om Brockmann in te wisselen voor een tienjarig Frans jongetje, waarna zij met 25 kilo minder ballast als eerste finishten.

Omdat hun team een combinatie was tussen Nederlanders en een Fransman ging de overwinning van Brandt en Klein niet de boeken in als de eerste Nederlandse gouden medaille op de Olympische Spelen. Brandt en Klein werden echter wel de eerste sporters met de Nederlandse nationaliteit die een gouden medaille wonnen op de spelen. Overigens werden er in die tijd nog geen medailles uitgereikt maar kreeg Brandt een beeldje om zijn eerste plaats te memoreren.

De eerste plaats die Brandt haalde in de ‘twee met stuurman’ was niet zijn enige medaille bij de Spelen van 1900. Hij won ook brons in de discipline ‘acht met stuurman’, nu wel met Brockmann aan het roer. Na de Olympische Spelen keerde Brandt terug naar Delft waar hij bleef roeien bij Laga. Hij werkte tot 1938 bij de Nederlandse Spoorwegen, waarna hij bisschop werd bij de Vrij-Katholieke Kerk. Hij overleed op 4 juli 1949 in Naarden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.