Geen afbeelding beschikbaar

4 van de grootste waaghalzen uit de geschiedenis

Een waaghals uit Duitsland loopt het risico om een gevangenisstraf in Egypte te krijgen voor het beklimmen van één van de 4500 jaar oude Piramides van Gizeh. De 18-jarige Duitser Andrej Cieselski heeft door zijn acrobatische actie op 25 januari een decennia-oude wet overtreden. De redactie koos vier spectaculaire waaghalzen uit, wiens beruchte avonturen de geschiedenisboeken haalden.


Luchtvaartpionier Abbas Ibn Firnas (810 – 887)


Ibn Firnas, een uitvinder geboren te Cordoba in Spanje, is één van de vroegst bekende waaghalzen in de geschiedenis. Hij was een pionier in luchtvaart en zocht zeker naar een adrenalinekick met één van zijn bekendste uitvindingen. Hij had namelijk thuis een zweefvliegtuig ontworpen en lanceerde zichzelf vanaf een toren in de – toentertijd - Moorse stad. Zijn vlucht was grotendeels succesvol. Hij vloog kort over Cordoba heen vloog voordat hij een harde landing maakte, die hem een gewonde rug opleverde. Ibn Firnas’ korte vlucht werd uitgebreid vastgelegd, het nieuws over zijn prestatie verspreidde zich vervolgens als een lopend vuurtje. Volgens sommige historici zou zijn zweefvliegtuigontwerp Leonardo da Vinci eeuwen later hebben geïnspireerd tot zijn model.


Parachutist Louis-Sébastien Lenormand (1757 – 1837)


Lenormand was een Franse chemicus, natuurkundige, uitvinder en de eerste pionier in het moderne parachutespringen ter wereld. Hij wordt gezien als de eerste man die een afdaling maakte met een parachute waar getuigen bij waren. Hij maakt deze sprong vanaf de toren van het Montpellier observatorium voor een groot publiek. Dit deed hij door gebruik te maken van een vier meter lange parachute met een rigide houten frame. Het doel van zijn parachute was om vastzittende mensen bij in brand staande gebouwen en huizen ongedeerd te helpen ontsnappen. Tegenwoordig zijn er parachutes die voor dit doel gebruikt worden, zoals de SOS-parachute.


Artiest Harry Houdini (1874 – 1926)


Ehrich Weisz, ook wel bekend als Harry Houdini, was een Hongaarse immigrant die in de jaren ’70 van de 19e eeuw naar de VS toe ging. Hij nam de naam Harry Houdini aan als artiestennaam en op 20-jarige leeftijd voerde hij verschillende acts uit in heel New York. Hoewel hij vooral bekend stond als een goochelaar, was hij een van de grootste waaghalzen in de geschiedenis door zijn baanbrekende stunts die vandaag de dag nog steeds geprobeerd worden. Één van zijn meest gedurfde acts was de ‘Chinese water martel truc’, waarin hij aan teugels werd opgehangen in een kabinet gevuld met water. Houdini stierf niet tijdens deze act en wist miraculeus te ontsnappen na minutenlang zijn adem ingehouden te hebben.


Koorddanser Philippe Petit (1949 – heden)


Petit is een Franse koorddanser die faam verkreeg door zijn high-wire loop tussen de Twin Towers van het World Trade Center in New York op 7 augustus 1974. De nacht ervoor drong Petit met enkele vrienden die hem zouden helpen bij zijn stunt het WTC binnen. Daar bleven zij de hele nacht om voorbereidingen te treffen. De volgende ochtend werd de kabel met pijl en boog naar de overkant geschoten en bevestigd. Philippe Petit stapte vervolgens op het koord en wist met behulp van een stok zijn balans te bewaren en maakte de oversteek maar liefst 8 keer. Bijna 100.000 mensen bekeken zijn actie vanaf de grond, terwijl politieagenten hem probeerden te arresteren. Uiteindelijk stapte hij van het koord en werd hij gearresteerd door de politie. Zijn vrijlating volgde niet veel later toen de politie besefte dat Petit door de inwoners van New York als een held werd gezien.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.