president Trump

45. Donald Trump (2017-)

De Republikeinse Donald Trump won de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Op 20 januari 2017 vond zijn inauguratie plaats. Hoewel vrijwel alle exit polls een overwinning voorspelden voor de Democratische Hillary Clinton, kozen de meeste swingstates toch voor Trump. Bijvoorbeeld Florida, Ohio en North Carolina bezorgden hem in totaal 62 kiesmannen. 

Op 19 juli 2016 werd bekend gemaakt dat Donald Trump officieel de nominatie voor zijn presidentskandidatuur namens de Republikeinse partij binnen had. De Amerikaanse zakenman en vastgoedontwikkelaar was een van de meest controversiële en bekende zakenmannen van Amerika in de jaren ’80 en ’90. De afgelopen jaren heeft hij zich ook ontpopt tot politicus en geheel in eigen stijl entree gedaan op het politieke podium.

De welvarende familie Trump

In 1947 in de New Yorkse wijk Queens werd als vierde kind van Frederick C. en Mary MacLeod Trump, Donald Trump geboren. Trump werd geboren in een welvarende familie, de zaken van zijn vader gingen goed. Frederick Trump had een bedrijf opgebouwd als vastgoedondernemer en ontwikkelaar van middenklasse appartementen in verschillende wijken in New York. In zijn jeugd viel Trump al op door zijn tomeloze energie en scherpe geest en daaruit volgende gedragsproblemen. In een poging om zijn energie wat te temperen en de juiste richting op te sturen werd de jonge Donald op 13 jarige leeftijd naar een militaire academie gestuurd. Op de academie deed Donald het goed, de sociaal vaardige zakenman in dop ontpopte zich tot steratleet en studentenleider tegen de tijd dat hij afstudeerde in 1964. Vastbesloten om het bedrijf van zijn vader over te nemen begon Trump aan een universitaire studie economie. Naast zijn bachelor begon hij zijn carrière als vastgoedontwikkelaar bij het bedrijf van zijn vader: Elizabeth Trump and Son.

Opbouwen van het Trump imperium

Voor de start van zijn carrière kwam Trump terecht in een gespreid bedje: hij kon nog voor het behalen van zijn diploma beginnen als vastgoedontwikkelaar binnen het bedrijf van zijn vader. Al snel werden de grote ambities van Donald duidelijk. In 1971 nam hij het familiebedrijf over en verhuisde naar het hart van New York, Manhattan, om daar grotere vastgoedprojecten te ontwikkelen. Trump gebruikte aantrekkelijke ontwerpen voor zijn projecten om zo de erkenning van het publiek te krijgen en zichzelf in de kijker te spelen. Al snel verkreeg Trump enige bekendheid, maar dit was vooral door geschillen met het Amerikaanse ministerie van Justitie over het al dan niet schenden van de Fair Housing Act. In de jaren ’80 en ’90 veranderde Donald Trump de skyline van New York met zijn talloze vastgoedprojecten waaronder de in 1982 geopende Trump Tower. Deze wolkenkrabber dient niet alleen als kantoor voor The Trump Organization, maar bevat ook een luxe winkelcentrum en appartementen van beroemdheden zoals  Beyoncé en Bruce Willis. In 1991 ging Trump zakelijk failliet na enkele verkeerde zakelijke beslissingen die volgden na de koop van het Taj Mahal Casino. Na het terugbetalen van zijn schulden maakte Trump in de late jaren ’90 een financiële herleving en begon hij opnieuw aan een groot aantal vastgoedprojecten.

You’re Fired!

Het persoonlijke leven van Trump werd in 1991 breed uitgemeten in de roddelpers toen hij op controversiële wijze scheidde van zijn vrouw Ivana. Ook zijn volgende scheiding met de actrice Marla Maples en huwelijk in 2005 met het model Melania Knauss kwamen op alle manieren terug in de media. In 2003 maakte Trump gebruik van zijn spraakmakende persoonlijkheid en werd hij de presentator en producent van de realityserie The Apprentice. In deze serie ging Trump opzoek naar werknemers voor belangrijke posities in zijn bedrijf. Eén voor één werden de deelnemers ontslagen, door de serie werd Trump beroemd met de catchphrase ‘’You’re fired!’’. The Trump Organization was ondertussen uitgegroeid tot een imperium, de naam Trump stond garant als kwaliteitswaarmerk en werd gegeven aan allerhande producten en industrieën in het bezit van Donald Trump.

Politieke carrière

Al in 1988, 2004 en 2012 overwoog de zakenman om zichzelf kandidaat te stellen voor het presidentschap maar zag hij hiervan af. Vanaf het moment dat Trump zich op het politieke toneel begaf stond hij bekend om zijn controversiële uitspraken. Zo beweerde hij dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken, ontkende de opwarming van de aarde en betwijfelde openlijk het bewijs van burgerschap van president Barack Obama. Veel van zijn uitlatingen spraken het Amerikaanse volk aan, wat nu ook blijkt uit de uitslag van de verkiezingen. Als Republikeins presidentskandidaat speelde Trump op populistische wijze in op de levende sentimenten bij het Amerikaanse volk. Zijn presidentscampagne opende hij in juni 2015 met de slogan, ‘’we are going to make our country great again’’’.

Overwinningstoespraak

In zijn overwinningstoespraak beloofde Trump een verdubbeling van de economische groei. Verder leek hij genuanceerder dan voorheen. Hij stelde president te zijn voor alle Amerikanen en eerlijk om te gaan met elk land in de wereld. De belangen van Amerika zullen wel altijd voorop staan.  

Bronnen

biography.com, Donald Trump
notablebiographies.com, Trump, Donald
nrc.nl, Trump officieel presidentskandidaat Republikeinen
en.wikipedia.org, Donald Trump
trump.com, Biography

Afbeelding

flickr.com, Mr Donald Trump door Michael Vadon

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!