Home » Reportage
Geschiedenis van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen

Geschiedenis van de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn complex. In onze rubriek over de geschiedenis van deze verkiezingen hebben wij een aantal belangrijke ontwikkelingen van deze politieke strijd uiteengezet. Van de allereerste verkiezingen in 1788, tot het enorme mediaspektakel van nu. In dit overzichtsartikel worden de onderwerpen nog even kort onder elkaar gezet.

De eerste Amerikaanse presidentsverkiezingen

Na de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring in 1776, kenden de Verenigde Staten nog niet direct een president. Pas 12 jaar later, in 1788 werden de eerste Amerikaanse presidentsverkiezingen georganiseerd. Hoe kwam de beslissing tot stand om over te gaan om een presidentschap? Nog belangrijker, hoe verliepen die eerste verkiezingen en hoe groot zijn de verschillen met nu?

Lees hier meer over de eerste Amerikaanse presidentsverkiezingen

De opkomst van de eerste politieke partijen

De eerste presidentsverkiezingen vonden plaats in 1788. Maar de eerste politieke partijen lieten nog wel even op zich wachten. De Amerikanen hadden namelijk lange tijd een groot gevoel van wantrouwen tegenover politieke partijen. Hoe kwam het dan toch tot het ontstaan van de eerste partijen, aan het begin van de 19e eeuw? Welke partijen waren dit en zijn ze vergelijkbaar met de huidige Republikeinen en Democraten?

Lees hier meer over de eerste politieke partijen in de Verenigde Staten

Politieke rel om het vicepresidentschap in 1800

Tegenwoordig zijn de presidentskandidaat en de vicepresidentskandidaat aan elkaar gekoppeld. Wanneer een wordt verkozen, wordt de ander dat ook. Dat was niet altijd zo. Vroeger werd de presidentskandidaat met de meeste stemmen president, terwijl de nummer twee vicepresident werd. Bij de verkiezingen van 1800 eindigde twee kandidaten met evenveel stemmen, waardoor er een politieke rel ontstond om wie nou precies president mocht worden. 

Lees hier meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1800


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Presidentsverkiezingen van 1824 maken einde aan Amerikaanse eenheid

De periode van 1815 tot 1824 staat in de geschiedenis van de Verenigde Staten bekend als de Era of Good Feelings. Het einde van de Oorlog van 1812 bracht welvaart met zich mee en door sterke nationalistische gevoelens was er nog maar één politieke partij en was er dus nauwelijks sprake van oppositie. In het land leek een sfeer van eenheid te hangen. Maar met de verkiezingen van 1824 kwam hier een abrupt einde aan. Een presidentskandidaat kreeg namelijk het merendeel van de stemmen en kiesmannen, maar werd toch geen president.

Lees hier meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1824

Presidentsverkiezingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog

De verkiezingen van 1860 worden gezien als één van de belangrijkste verkiezingen uit de Amerikaanse geschiedenis. Volgens velen waren dit namelijk de verkiezingen die het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog inluidden. Maar waren er tijdens de oorlog dan geen verkiezingen? Ja zeker wel!

Lees hier meer over de presidentsverkiezingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog

De verhoudingen tussen Democraten en Republikeinen in de 20e eeuw

Vanaf de Amerikaanse Burgeroorlog zijn de Democraten en Republikeinen de dominante partijen in de VS. De Republikeinen wonnen vrijwel alles in het noorden, terwijl de Democraten een sterke achterban opbouwden in het zuiden. Hoe ontwikkelden de verhoudingen tussen deze partijen zich daarna verder? Hoe kon het dat de Democraten in de eerste decennia na de oorlog bijna geen enkele verkiezing wisten te winnen. En waarom had men in het zuiden zo’n enorme hekel aan de Republikeinen, terwijl dat nu wel anders is?

Lees hier meer over de ontwikkeling van de verhoudingen tussen Democraten en Republikeinen

Third-party candidates

Een aantal dingen zijn zeker in het leven. De paus is katholiek en bij het voetbal scoren de Duitsers altijd in de laatste minuut. In de Verenigde Staten is het al meer dan 150 jaar zo dat de president een Democraat of Republikein is. Toch hebben er door de jaren heen bijzonder veel kandidaten een poging gewaagd om namens een derde partij het presidentschap te bemachtigen. Wie waren deze kandidaten, voor welke partijen deden ze mee en hoe dichtbij kwamen ze?

Lees hier meer over Third-Party Candidates tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De onverwachte uitslag bij de verkiezingen van 1948

De presidetnsverkiezingen in 1948 bracht een van de meest onverwachte uitslagen uit de Amerikaanse geschiedenis. Zittend president Harry Truman nam het op tegen uitdager Thomas Dewey. In alle peilingen van het land stond Dewey flink voor en de weg naar het presidentschap lag voor hem open. Toch gaf Truman niet zo gemakkelijk op. Ondanks dat hij zelf nauwelijks meer in een overwinning geloofde, bleef hij campagne voeren. Het werd nog erg spannend. 

Lees hier meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1948

De Great Melding – een politieke verschuiving in Amerika

Van oudsher hadden de Republikeinen hun meeste aanhangers in het noorden van de Verenigde Staten, terwijl de Democraten het zuiden in handen hadden. Tegenwoordig is juist precies het tegenovergestelde zichtbaar. Deze ommezwaai wordt in de VS ook wel ‘’the Great Melding’’ genoemd. Wat is de achtergrond van deze verandering, die de verhoudingen tussen beide partijen compleet veranderden?

Lees hier meer over de Great Melding

De opkomst van TV

De aandacht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is tegenwoordig enorm. Niet alleen in eigenland, maar over de gehele wereld word met grote belangstelling gekeken naar deze verkiezingen. De opkomst van de televisie en andere massamedia spelen daar een hele grote rol in. Hoe heeft de opkomst van de televisie de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden?

Lees hier meer over de opkomst van de TV en de invloed die dit had op de Amerikaanse presidentsverkiezingen

afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Onderwerpen: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.