president Trump

45. Donald Trump (2017-2021)

De Republikeinse Donald Trump won de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Op 20 januari 2017 vond zijn inauguratie plaats. Hoewel vrijwel alle exit polls een overwinning voorspelden voor de Democratische Hillary Clinton, waren de meeste kiesmannen toch voor Trump. De swingstates Florida, Ohio en North Carolina bezorgden hem in totaal 62 kiesmannen. 

Op 19 juli 2016 werd bekend gemaakt dat Donald Trump officieel de nominatie voor zijn presidentskandidatuur namens de Republikeinse partij binnen had. De Amerikaanse zakenman en vastgoedontwikkelaar was een van de meest controversiële en bekende zakenmannen van Amerika in de jaren ’80 en ’90. De afgelopen jaren heeft hij zich ook ontpopt tot politicus en geheel in eigen stijl entree gedaan op het politieke podium.

De welvarende familie Trump

In 1947 in de New Yorkse wijk Queens werd als vierde kind van Frederick C. en Mary MacLeod Trump, Donald Trump geboren. Trump werd geboren in een welvarende familie, de zaken van zijn vader gingen goed. Frederick Trump had een bedrijf opgebouwd als vastgoedondernemer en ontwikkelaar van middenklasse appartementen in verschillende wijken in New York. In zijn jeugd viel Trump al op door zijn tomeloze energie en scherpe geest en daaruit volgende gedragsproblemen. In een poging om zijn energie wat te temperen en de juiste richting op te sturen werd de jonge Donald op 13 jarige leeftijd naar een militaire academie gestuurd. Op de academie deed Donald het goed, de sociaal vaardige zakenman in dop ontpopte zich tot steratleet en studentenleider tegen de tijd dat hij afstudeerde in 1964. Vastbesloten om het bedrijf van zijn vader over te nemen begon Trump aan een universitaire studie economie. Naast zijn bachelor begon hij zijn carrière als vastgoedontwikkelaar bij het bedrijf van zijn vader: Elizabeth Trump and Son.

Opbouwen van het Trump imperium

Voor de start van zijn carrière kwam Trump terecht in een gespreid bedje: hij kon nog voor het behalen van zijn diploma beginnen als vastgoedontwikkelaar binnen het bedrijf van zijn vader. Al snel werden de grote ambities van Donald duidelijk. In 1971 nam hij het familiebedrijf over en verhuisde naar het hart van New York, Manhattan, om daar grotere vastgoedprojecten te ontwikkelen. Trump gebruikte aantrekkelijke ontwerpen voor zijn projecten om zo de erkenning van het publiek te krijgen en zichzelf in de kijker te spelen. Al snel verkreeg Trump enige bekendheid, maar dit was vooral door geschillen met het Amerikaanse ministerie van Justitie over het al dan niet schenden van de Fair Housing Act. In de jaren ’80 en ’90 veranderde Donald Trump de skyline van New York met zijn talloze vastgoedprojecten waaronder de in 1982 geopende Trump Tower. Deze wolkenkrabber dient niet alleen als kantoor voor The Trump Organization, maar bevat ook een luxe winkelcentrum en appartementen van beroemdheden zoals  Beyoncé en Bruce Willis. In 1991 ging Trump zakelijk failliet na enkele verkeerde zakelijke beslissingen die volgden na de koop van het Taj Mahal Casino. Na het terugbetalen van zijn schulden maakte Trump in de late jaren ’90 een financiële herleving en begon hij opnieuw aan een groot aantal vastgoedprojecten.

You’re Fired!

Het persoonlijke leven van Trump werd in 1991 breed uitgemeten in de roddelpers toen hij op controversiële wijze scheidde van zijn vrouw Ivana. Ook zijn volgende scheiding met de actrice Marla Maples en huwelijk in 2005 met het model Melania Knauss kwamen op alle manieren terug in de media. In 2003 maakte Trump gebruik van zijn spraakmakende persoonlijkheid en werd hij de presentator en producent van de realityserie The Apprentice. In deze serie ging Trump opzoek naar werknemers voor belangrijke posities in zijn bedrijf. Eén voor één werden de deelnemers ontslagen, door de serie werd Trump beroemd met de catchphrase ‘’You’re fired!’’. The Trump Organization was ondertussen uitgegroeid tot een imperium, de naam Trump stond garant als kwaliteitswaarmerk en werd gegeven aan allerhande producten en industrieën in het bezit van Donald Trump.

Politieke carrière

Voor zijn presidentsschap had Donald Trump geen enkele ervaring in de politiek. Wel overweeg hij al diverse malen, in 1988, 2004 en 2012, om zichzelf kandidaat te stellen voor het presidentschap maar zag hij hiervan af. Vanaf het moment dat Trump zich op het politieke toneel begaf stond hij bekend om zijn controversiële uitspraken. Zo beweerde hij dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken, ontkende de opwarming van de aarde en betwijfelde openlijk het bewijs van burgerschap van president Barack Obama. Veel van zijn uitlatingen spraken het Amerikaanse volk aan, wat ook bleek uit de uitslag van de verkiezingen. Als Republikeins presidentskandidaat speelde Trump op populistische wijze in op de levende sentimenten bij het Amerikaanse volk. Zijn presidentscampagne opende hij in juni 2015 met de slogan, ‘’we are going to make our country great again’’’.

Binnenlandse politiek..

In zijn overwinningstoespraak beloofde Trump een verdubbeling van de economische groei. Verder leek hij genuanceerder dan voorheen. Hij stelde president te zijn voor alle Amerikanen en eerlijk om te gaan met elk land in de wereld. De belangen van Amerika zullen wel altijd voorop staan. Onder Donald Trump zette het herstel van de economie dat onder Barack Obama was ingezet door. Het is meer dan vijftig jaar geleden dat er zo'n laag percentage van de bevolking werkloos was. Een belangrijk standpunt van Trump was de bouw van een grensmuur aan de Mexicaanse grens om de illigale immigratie een halt toe te roepen. Hoewel het waarschijnlijk weinig zal helpen, heeft de president zich aan zijn belofte gehouden en is de bouw tijdens zijn eerste termijn begonnen.

Op internationaal vlak is Trump zo mogelijk nog baanbrekender geweest. Zijn onvoorspelbare gedrag en schijnbaar impulsieve uitlatingen op social media, zorgen ervoor dat veel andere landen voorzichtiger zijn op het werelldtoneel. Trump verbeterde de relatie met Rusland, maar raakte verwikkeld in handelsoorlogen met China en in minder mate met de Europese Unie .

Impeachment

In 2019 kwam boven tafel dat Donald Trump alleen militaire ondersteuning wilde geven aan Oekraïne als de Oekraeense regering een onderzoek deed naar illigale praktijk van Trumps belangrijkste rivaal bij de volgende presidentsverkiezingen, Joe Biden. Deze 'tegenprestatie' zorgde ervoor dat de Democraten voor de vierde keer in de Amerikaanse Verkiezingen een impeachment, oftewel een afzettingsprocedure, begonnen tegen President Trump. De kans dat Trump door de impeachment afgezet zou worden was klein, omdat de partij van Trump, de Republikeinen, de meerderheid hadden in de senaat en dus daadwerkelijke afzetting met een stemming konden tegenhouden. Waarschijnlijk was het vooral bedoeld om Trump in diskrediet te brengen en op die manier de aankomende verkiezingen in hun voordeel te beslechten.

Bronnen

biography.com, Donald Trump
notablebiographies.com, Trump, Donald
nrc.nl, Trump officieel presidentskandidaat Republikeinen
en.wikipedia.org, Donald Trump
trump.com, Biography

Afbeelding

flickr.com, Mr Donald Trump door Michael Vadon

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.