Geen afbeelding beschikbaar

5x spotten met dictators 

In Duitsland moet een restaurant sluiten vanwege bedreigingen als gevolg van haar ‘Erdogan-burger’. De burger met geitenkaas refereert aan het lasterdicht van komiek Jan Böhmermann, waarin hij Erdogan een ‘geitenneuker’ noemde. In het verleden zijn er ook verschillende mensen geweest die de spot durfden drijven met dictators.


1. Hermann “Meyer” Görings grootspraak


Hermann Göring (1893-1946) was Hitlers rechterhand gedurende zijn machtsperiode. In 1939 beweerde hij dat de vliegtuigen van de geallieerden er nooit in zouden slagen om Duitsland te bombarderen. Als dit wel zou lukken dan mocht het Duitse volk hem ‘Meyer’ noemen, een gebruikelijke Joodse naam en dus een grote belediging voor een ariër. Op zich is zijn uitspraak niet geheel verwonderlijk, want in 1939 had de Duitse Luftwaffe nog altijd de controle over het luchtruim. Meyers trompetten Zoals iedereen weet, slaagden de geallieerden erin om Duitsland te bombarderen. Luchtinvallen met vliegtuigen kwamen steeds meer voor en geleidelijk aan verloren de as-mogendheden de controle over de oorlog. Luchtaanval-sirenes kwamen bekend te staan als ‘Meyers trompetten’, vernoemd door gefrustreerde Duitse burgers die Göring ook telkens uitjouwden met ‘Meyer’ als hij een gebied bezocht dat door de geallieerden was gebombardeerd. Görings uitspraak bleef hem tot het einde achtervolgen. Toen hij door de geallieerden was gearresteerd vroeg een verslaggever om commentaar op zijn grootspraak. Göring bloosde en bleef stil.


2. Marianne Elise Kürchner en de Hitler-mop


De grap van Marianne Elise Kürchner was een grap die voor de nazi’s te ver ging. In de zomer van 1943 vertelde zij in de wapenfabriek waarin zij werkte de volgende grap: ‘Hitler en Göring staan bovenop de Berlijnse radiotoren. Hitler vertelt Göring dat hij iets wil doen om de inwoners van Berlijn op te vrolijken. Hierop zegt Göring: ‘Waarom spring je niet van de toren af?’. Het naziregime kon niet om de grap lachen: Kürchner moest voor het gerechtshof verschijnen en kreeg de doodstraf. Bekijk hier meer gespot over Hitler: Spotten met Hitler


3. Verbale aanval op Ahmadinejad


In september 2007 zorgde de president van Colombia Univesity, Lee Bollinger, voor ophef toen hij de toenmalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad uitnodigde om een praatje te houden aan de universiteit in New York. Sommige mensen vonden dit ronduit belachelijk, anderen zoals Bollinger waren echter van mening dat de Iranees het recht had om gehoord te worden,  hoe bekrompen en gek hij ook klonk. Filmpje van de introductie:   ‘Bekrompen en gruwelijke dictator’ Hoewel Bollinger Ahmadinejad had uitgenodigd, was hij verre van mild tegen de president. Hij introduceerde Ahmadinejad als iemand die ‘alle signalen heeft van een bekrompen en gruwelijke dictator’. Bollinger concludeerde dat Ahmadinejad zichzelf belachelijk maakte tegenover de gehele wereld. Hij behandelde zijn eigen volk immers heel slecht en droeg vreemde overtuigingen uit. Ahmadinejad was verbaasd, maar mocht gewoon zijn gebruikelijke tirade houden over politiek en religie. Het publiek maakte ook gebruik van haar  vrijheid van meningsuiting door de Iraanse president telkens belachelijk te maken en te onderbreken tijdens zijn speech.


4. Teddyberen gedropt door Zweedse activisten


In juli 2012 werden honderden teddyberen met pro-democratie-berichten boven de stad Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, gedropt door Zweedse activisten. De actie van de Zweden was bedoeld als protest tegen het autoritaire regime van de dictator Alexander Lukashenko. De Wit-Russische overheid ontkende het incident in eerste instantie, maar na twee weken gaf het toch toe. De beschaamde Lukashenko gaf vervolgens een arrestatiebevel uit voor twee journalisten die de gebeurtenis hadden vastgelegd, als ook een grenswachter die er niet in slaagde om het vliegtuig tegen te houden. Filmpje van de vlucht: Internationale minachting Lukashenko ontsloeg ook zijn minister van Buitenlandse Zaken en twee generaals. Ook had hij de daders opgeroepen om naar Wit-Rusland te komen, een uitnodiging die uiteraard werd afgeslagen. In de nasleep van het incident verslechterden de relaties tussen Zweden en Wit-Rusland, waarbij beide landen hun ambassadeuren terugriepen. Hoewel de relaties na een jaar weer normaal waren, zorgde de stunt ervoor dat Wit-Ruslands houding internationaal werd geminacht.


5. 73-jarige oude man speelt met de Sovjet-Unie


In 1968 zat Leonid Brezjnev, de secretaris-generaal van de Sovjet-Unie en dus de hoogste man in het land, in zijn kantoor toen plots iemand kwam binnenstormen. Het was de president van Tsjecho-Slowakije, Ludvik Svoboda, die Brezjnev eiste om 26 Tsjecho-Slowaakse politieke gevangenen vrij te laten die de Sovjet-Unie vasthield. Brezjnev gaf ‘nee’ als antwoord, omdat Svoboda 73 jaar oud was en geen enkele autoriteit had. Zijn positie als president was slechts symbolisch en had geen toegevoegde waarde. Brezjnev moet zwichten Svoboda nam echter geen genoegen met dit antwoord. Hij haalde een pistool tevoorschijn en zei, “Als ik mijzelf dood, zal mijn bloed aan jouw handen kleven en niemand in de wereld zal jou geloven dat je mij niet hebt vermoord.” Iedereen in het kantoor wist dat hij gelijk had. Tsjecho-Slowakije had in die tijd net een aantal progressieve hervormingen doorgevoerd om het communisme minder repressief te maken. Brezjnev reageerde fel en viel het land met 500.000 soldaten binnen. Voor de buitenwereld was het in ieder geval duidelijk dat de relatie tussen de twee landen behoorlijk gespannen was. dus een zeer gerespecteerde veteraan van beide Wereldoorlogen met een gat in zijn voorhoofd zou niet heel goed geweest zijn voor het imago van de Sovjet-Unie. Resultaat? De gevangenen werden een uur later vrijgelaten.  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!