Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

7 mei jarig: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Met zijn optreden in Carnegie Hall in 1891 is Pjotr Iljitsj Tsjaikovski de eerste Russische componist die internationaal gezien een blijvende indruk achter laat. Romeo en Julia, De Notenkraker en Het Zwanenmeer zijn enkele van zijn belangrijkste werken. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski werd geboren op 7 mei 1840.

Tsjaikovski werd geboren in het Russische dorpje Votkinsk en groeide op binnen een welgestelde en muzikale familie. Zijn ouders waren Petrovich Tchaikovsky en Alexandra Andreyevna née d'Assier. Tsjaikovski volgde aanvankelijk een rechtenstudie, waarna hij bij het ministerie van justitie ging werken. In zijn vrije tijd volgde Tsjaikovski pianolessen en leerde hij meer over zang en muziektheorie. Zijn voornaamste voorbeelden waren Mendelssohn en Mozart. Van de laatste woonde Tsjaikovski op zijn tiende al een uitvoering bij.

Tsjaikovski's opleiding aan het Conservatorium van Sint Petersburg

Met de oprichting van het Conservatorium in Sint Petersburg in 1862 koos hij voor een muzikale loopbaan en schreef hij zich in 1863 in voor de opleiding. In 1865 studeerde hij af, en won een zilveren medaille voor de cantate die hij ter afsluiting schreef. Datzelfde jaar vertrok hij naar Moskou, waar hij als harmoniedocent les ging geven op het conservatorium. In Moskou voltooide hij in de jaren 1868 en 1869 zijn eerste symfonie en de opera ‘Voyevoda’.

Huwelijk

Tsjaikovski trouwde in 1877 met Antonia Miliukova, een van zijn leerlingen, waarschijnlijk om een gerucht over vermeende homoseksualiteit te weerleggen. Het huwelijk hield niet lang stand, want na zes weken ging het stel uit elkaar. Niet lang na zijn mislukte huwelijk stopte Tsjaivoski met lesgeven en werd hij financieel ondersteund door Nadesjna von Meck, een gravin die hem erg bewonderde. In diezelfde periode schreef Tsjaikovksi de muziek voor Het Zwanenmeer.

Het oevre van Tsjaikovski

Tsjaikovski schreef tijdens zijn leven ruim zes symfonieën, tien opera’s, symfonische gedichten, orkest- en pianowerken. Tsjaikovski slaagde erin de Russische muziek succesvol te verbinden met de Westerse klassieke muziek, en wordt daarom ook wel als de meest Westerse componist van Rusland beschouwd.

Zelfmoord of cholera?

Ondanks zijn internationale succes had Tsjaikovksi last van stemmingswisselingen en was hij vaak depressief. Zijn onderdrukte homoseksualiteit speelde hier mogelijk een rol in. Tsjaikovski overleed op 53-jarige leeftijd in Sint Petersburg. Hoewel sommigen denken dat hij zelfmoord pleegde, wordt over het algemeen cholera als doodsoorzaak genoemd.

Bronnen

- Operaweetjes.nl, 'Pjotr Iljitsj Tsjaikovski'

- Cultuurgids.avro.nl, 'Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – componist', 24-8-2011

- Wikipedia, 'Pjotr Iljitsj Tsjaikovski'

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, 'Pyotr Ilyich Tchaikovsky, 1840-1893'

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!