Het mysterie rond het overlijden van Mozart
“Het wonder heeft God laten geboren in Salzburg”, aldus Leopold Mozart over zijn zoon Wolfgang Amadeus Mozart. Al op jonge leeftijd is het duidelijk dat Mozart over een groot muzikaal talent bezit en waarschijnlijk een rooskleurig leven tegemoet gaat. Het wonder Mozart is echter geen lang leven gegund. Hij overlijdt op 5 december 1791 op 35-jarige leeftijd. De reden voor zijn vroegtijdig overlijden is nog steeds onduidelijk.
Op zesjarige leeftijd op Europees tournee
Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 in Salzburg. Mozart componeerde zijn eerste stuk toen hij vijf jaar oud was. Op zesjarige leeftijd besloot zijn vader met Mozart te gaan touren door Europa. Na ruim drie jaar rondreizen had Mozart niet alleen veel opgetreden en zijn eerste volledige symfonieën gecompenseerd, maar werd ook zijn muziek gepubliceerd. Nog meer rondreizen vonden plaats, waarin vader en zoon er samen op uittrokken, zodat de naam van de jonge Mozart in de belangrijke steden van Europa gevestigd werd. Mozart werd gezien als vernieuwend, omdat hij verschillende stijlen gebruikte, waarbij hij een gevarieerd publiek aansprak.
Groot succes & financiële problemen
Toen Mozart wat ouder was, reisde hij lange tijd van de ene naar de andere plaats. Voornamelijk om los te komen van de strakke lijnen die zijn vader voor hem had uitgezet. Echter, ook omdat hij opdrachten kreeg als componist en pianist vanuit heel Europa. Ondanks zijn grote succes had Mozart het financieel moeilijk. Daarnaast werd Mozart in 1787 depressief. Deze gebeurtenissen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat er een muzikale omslag plaats vond in de laatste jaren van zijn leven.
Het overlijden van Mozart
“Ik heb de smaak van de dood op mijn tong”, aldus Mozart op 4 december 1791. In de nacht die daarop volgde, overleed hij. Waaraan Mozart precies is overleden, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. In het officiële rapport werd miliaria (koorts met huiduitslag) als doodsoorzaak genoemd. Er werd echter beweerd dat hij vergiftigd was door een muzikale rivaal of dat hij zichzelf vergiftigd had. Anderen beweerden dat zijn dood het gevolg was van een burn-out naar aanleiding van zijn hectische leven. Daarnaast werd beweerd dat een aanval van gewrichtsreuma, een hersenbloeding of hartritmestoornissen hem fataal waren geworden. Weer anderen beweerden dat zijn levenslange lijden aan ziektes hem uiteindelijk jong fataal werd.
Mozart vandaag de dag
De doodsoorzaak van Mozart zal waarschijnlijk altijd onduidelijk blijven. Wel is duidelijk dat Mozarts’ muziek nog steeds voortleeft. Mozart wordt nog steeds gezien als een grandioos componist en als grote naam in het Europese muzikale erfgoed.
Bronnen:
Bibliography.com Editors, ‘Wolfgang Mozart Biography’ (29-10-2015).
Boerner, Steve, ‘The Mozart Project: Chronology’ (29-10-2015).
Doodgewoon, ‘Raadsel dood Mozart opgelost’ (30-10-2015).
Jan de Kruijff Musicalfeiten, ‘Mozarts dood verklaard?’ (30-10-2015).
Karhausen, Lucien R., ‘Mozart’s 140 causes of death and 27 mental disorders’, BMJ: British Medical Journal 7786 (2010) 1328-1329.
Rhee, Annemart van, ‘Premier Mark Rutte is dol op Mozart en zijn koelkast’ (30-10-2015).
Sadie, Stanley, ‘Wolfgang Amadeus Mozart: Austrian composer’(29-10-2015).
Thomas J. Watsom Library, The Metropolitan Museum of Art, ‘Mozart’, The Illustrated Magazine of Art 24 (1884) 331-334.
Treves, R., ‘Mozart’s death’, Annals of the Rheumatic Diseases 50 (1991) 963-964).