Europadag

9 mei: Europadag, het startschot voor de Europese Integratie

Sinds 1985 wordt op 9 mei Europadag gevierd. Op 9 mei 1950 verklaarde de Franse minister van buitenlandse zaken, Robert Schuman, dat de Europese markten voor kool en staal vanaf toen op gemeenschappelijke wijze georganiseerd gingen worden. De dag staat daarom ook wel bekend als de Schumandag. Met zijn verklaring werd Schuman de grondlegger van Europese samenwerking en de Europese Unie.


Ontstaan van Schuman-plan


Schuman kwam tot zijn plan omdat hij na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog een manier wilde bedenken om de jarenlange strijd tussen Duitsland en Frankrijk tegen te gaan. Hij was van mening dat het creëren van een gemeenschappelijke markt voor kolen en staal hiervoor de oplossing zou bieden. Voor oorlogvoering zijn wapens en ander materieel nodig en aan de basis van deze industriële productie liggen kolen en staal.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Als Duitsland en Frankrijk in deze sectoren samen zouden werken in een zogenaamde supranationale organisatie die boven de staten stond, zou er volgens Schuman geen oorlog meer ontstaan tussen de twee landen. Na de verklaring werd het Schuman-plan in werking gezet. Op 18 april 1951 werd zo de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) door de Beneluxlanden, Frankrijk, Italië en Duitsland bij het Verdrag van Parijs opgericht. Het trad in 1952 officieel in werking.


 


Europadag


 


 


Oprichting van de EEG en EURATOM


In 1957 werd tijdens het Verdrag van Rome besloten om over te gaan tot nog verdere samenwerking. De Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd opgericht, waarbij een gemeenschappelijke markt werd gecreëerd voor onder andere landbouwproducten. Ook werd EURATOM opgericht, het nucleaire non-proliferatie verdrag tussen de deelnemende landen. Schuman stond, samen met Jean Monnet, aan de basis van al deze ontwikkelingen. Bovendien gaf hij de aanzet voor het oprichten van de NAVO.


Omdat Schuman op 9 mei 1950 met zijn verklaring het eerste doorslaggevende initiatief nam voor de naoorlogse Europese samenwerking en eenheid, werd tijdens de top van Milaan in 1985 besloten om jaarlijks 9 mei uit te roepen tot Europadag


 


Europadag


Europadag is niet erg bekend als feest- of gedenkdag, en er wordt in maar weinig landen bij stil gestaan. Voor ambtenaren van EU-instituten is het wel een bijzondere dag, zij hebben namelijk op die dag ook vrij. Sinds 2019 is het in Luxemburg een officiële feestdag.


 


Meer weten over de EU? In ons dossier over Europese politiek lees je er alles over.


 


Afbeeldingen:


 

Ook interessant: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.