New Yorkse Thanksgivingparade.

9 x feesten & herdenken in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben het voor elkaar gekregen een relatief nieuw land toch een reeks feestdagen te geven. Deze feestdagen zijn soms afgeleid van wat immigranten meenamen van hun moederland of juist gebaseerd op gebeurtenissen in de vrij nieuwe Amerikaanse geschiedenis. De redactie biedt een overzicht van Amerikaanse feestdagen en hun betekenissen en oorsprong.


Martin Luther King-Day of Birthday of Martin Luther King Jr.


Nadat president Ronald Reagan tekende voor deze wet in 1983, zei Coretta Scot King: “This is not a black holiday; it’s a people’s holiday”. Het duurde echter een lange tijd voordat het voorstel van Coretta King (de vrouw van Martin Luther King) werd doorgevoerd. Martin Luther King Jr. werd op 4 april 1968 doodgeschoten. Ze lobbyde al vanaf zijn dood om de geboortedag van de mensenrechtenactivist als nationale feestdag te laten gelden.  Na de invoering van Martin Luther King Day, erkenden niet meteen alle staten de feestdag.


Valentine’s day


Op 14 februari wordt over de hele wereld Valentijnsdag gevierd. Het feest van de liefde wordt echter het grootst gevierd in de Verenigde Staten. Er worden op deze dag afspraakjes gemaakt, kaartjes verstuurd en men verklaart uitgebreid de liefde. De oorsprong van deze liefdesdag komt voort uit het christendom. St. Valentijn, de patroonheilige van de liefde, leefde tijdens de 3e eeuw. Valentijn werd op 14 februari 263 geëxecuteerd. Onderzoekers vermoeden ook dat de dag in het leven werd geroepen om het heidense Romeinse feest Lupercalia te verhullen.


Presidents’ Day/Washington’s Birthday


Op de derde maandag van februari wordt ‘Presidents’ Day’ gevierd. Ter ere van de verjaardag van president George Washington, de eerste president, werd dit feest geïnitieerd in 1879 in Washington. In 1885 werd dit uitgebreid naar de hele VS. De verjaardag van Abraham Lincoln wordt vaak ook inbegrepen bij deze feestdag. Lincoln was, net zoals Washington, in februari jarig. ‘Presidents’ Day’ is eigenlijk niet de officiële naam voor de feestdag, maar wordt steeds vaker gebruikt en geaccepteerd. Dit komt vooral door commerciële instellingen die de naam ‘Presidents’ Day’ gebruiken in advertenties. Naarmate de tijd verstreek, namen de Amerikanen aan dat de dag draaide om alle presidenten en dus niet alleen om Lincoln en Washington. Elke staat bepaalt zelf of ze deze feestdag ‘Presidents’ Day’ óf ‘Lincoln’s and Washington’s Birthday’ noemen.


Memorial Day


Deze feestdag wordt op de laatste maandag in mei gehouden. De Amerikaanse soldaten die tijdens de militaire dienst overleden worden op deze dag herdacht. De herdenking begon na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) in 1868, waarbij de doden die tijdens deze strijd vielen, werden herdacht. Het heette aanvankelijk ‘Decoration Day’, omdat de graven werden versierd met bloemen. Na de Eerste Wereldoorlog werd er besloten alle overleden militairen te herdenken. De grootste nationale herdenking vindt plaats op Arlington National Cemetery vlakbij Washington D.C.


Independence Day - Fourth of July


Independence Day’, Onafhankelijkheidsdag, vindt elk jaar plaats op 4 juli. Deze dag wordt de publicatie van de ‘Declaration of Independence’ gevierd die in 1776 getekend werd door Groot-Brittannië. De VS werd onafhankelijk. Sinds 1941 is het een nationale vakantiedag. Tijdens deze dag staat patriottisme centraal en worden positieve aspecten van de VS belicht zoals het leven in vrijheid. In de straten worden Amerikaanse vlaggen opgehangen en het feest wordt daarnaast gevierd door lekker te eten (barbecue of picknick) en naar sport en parades te kijken. ’s Avonds wordt er vuurwerk afgestoken. De grote vuurwerkshows worden vaak ook live uitgezonden op de televisie.


Columbus Day


Columbus Day wordt de tweede maandag in oktober gevierd. De dag herdenkt de aankomst van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Columbus die op 12 oktober 1492 aanmeerde. Columbus ‘ontdekte’ toen per ongeluk Amerika. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij in Azië terecht kwam. De eerste viering vond plaats in 1792, dit werd gehouden omdat het 300 jaar geleden was dat Columbus aankwam. De Italianen besloten hier echter op door te gaan en organiseerden ceremonies en parades ter ere van Columbus. In 1937 werd het uiteindelijk een nationale feestdag op aandringen van de Italianen. Columbus Day is echter een omstreden feestdag geworden. Er ontstond veel protest van de inheemse bevolking van Amerika, ook wel indianen genoemd. Zij zien het als een racistische dag die refereert aan de pijnlijke historische gebeurtenissen op het gebied van kolonialisme en imperialisme.


Halloween


31 oktober vieren de Amerikanen Halloween en hijsen zichzelf in de vreemdste, engste kostuums. Kinderen gaan de deuren langs en roepen ‘trick or treat’. De avond is in verband te brengen met het christelijke Allerheiligen. Het Keltische feest Samhain heeft hier ook mee te maken en stond in verband met de oogst. De Ierse en Schotse immigranten brachten Halloween vervolgens mee naar de VS. Het feest verspreidde zich razendsnel in het land tijdens de 20e eeuw. Lees hier verder over de oorsprong van Halloween.


Veterans Day


Op 11 november worden de veteranen herdacht die dienden in het Amerikaanse leger. In 1919 verklaarde president Wilson dat op 11 november de wapenstilstand van WOI werd herdacht. De dag stond vanaf toen in het teken van parades en publieke bijeenkomsten. Na 1938 werd 11 november een vrije dag en stond het in het teken van vrede en de gevallen soldaten van de afgelopen oorlogen. Toen WOII voorbij was, werden ook de veteranen van deze oorlog herdacht tijdens deze dag. Na 1954 werd er besloten het woord ‘wapenstilstand’ (Armistice) uit het wetsvoorstel te halen en te vervangen door ‘veteranen’ (Veterans). Zo werd het officieel een dag om veteranen te eren.


Thanksgiving Day


De dag van de dankbetuiging staat tegenwoordig vooral bekend om het eten van een grote kalkoen. De feestdag Thanksgiving stamt al uit de 17e eeuw. In 1621 deelden de kolonisten in Plymouth een maaltijd met de Wampanoag indianen. De indianen boden hen eten aan, omdat de oogst van de kolonisten was mislukt. Vanaf toen werd er jaarlijks een maaltijd gedeeld, maar pas in 1863 verklaarde president Lincoln dat het een nationale feestdag zou worden. Het wordt op de vierde donderdag in november gevierd. Elk jaar wordt er hard op een dankwoord gezegd, vaak aan God, en wordt de dag samen doorgebracht met familieleden. Het is de traditie om kalkoen te eten en sinds het presidentschap van John F. Kennedy wordt een levende kalkoen jaarlijks gratie verleend door de huidige president (‘The National Thanksgiving Turkey’). De dag na Thanksgiving is het shoppen geblazen, ‘Black Friday’, en wordt er alvast ingekocht voor kerstmis. Het staat bekend als de dag dat het zwart ziet van de mensen en de winkeliers komen ‘in het zwart te staan’, ze maken kortom weer winst. De indianen denken bij deze feestdag eerder aan de manier waarop hun voorouders de dood vonden. Door de komst van de kolonisten verloren zij op gewelddadige wijze hun grondgebied. Thanksgiving wordt daarom niet door iedere Amerikaan gevierd.


Afbeelding:


Rubrieken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.