Geschiedenis van Thanksgiving

Ontstaan Thanksgiving Day Verenigde Staten

Ieder jaar wordt in de Verenigde Staten op de vierde donderdag in november Thanksgiving Day - vaak verkort tot Thanksgiving - gevierd. Op deze feestdag, die in het teken van dankbaarheid staat, eten Amerikanen traditioneel kalkoen, aardappels en taart, en brengen zij tijd door met hun familie. De oorsprong van Thanksgiving is te herleiden naar de zeventiende eeuw, waar het ritueel begon als oogstfeest voor Engelse kolonisten en de inheemse bevolking. In de eenentwinstige eeuw is de feestdag uitgegroeid tot een familiefeest met verschillende tradities.


Veel Engelse puriteinen bevonden zich in de 17e eeuw in een benarde positie, doordat ze niet vrij hun religie uit konden oefenen in Engeland. Een groep puriteinen, de Pilgrim Fathers, in het Nederlands ook wel pelgrims, vertrok daarom naar Nederland, waar gewetensvrijheid heerste. Na een kort verblijf in Leiden besloten de Pilgrim Fathers, samen met een aantal Nederlanders, terug te keren naar Engeland om vanuit daar naar Amerika te varen. Het schip de Mayflower vertrok op 6 september 1620 uit het Britse Plymouth en voer naar Noord-Amerika. Er waren 102 Engelse en Nederlandse kolonisten aan boord die op dit nieuwe continent een nieuw leven wilden opbouwen waarbij ze vrij waren om hun religie te belijden. Het was een zware reis waarbij een groot deel van de opvarenden om het leven kwam. In maart 1621 gingen de overgebleven kolonisten aan land in Plymouth in de staat Massachusetts, waar ze na aankomst de Plymouth Kolonie oprichtten.


Oogstfeest Thanksgiving Day


Als gevolg van het slechte weer mislukte al snel na aankomst echter de oogst. Inheemse bewoners van de Wamponoag-stam die in het gebied woonden, schoten de kolonisten te hulp. Ze leerden hen hoe ze moesten overleven door hun kennis te delen over hoe ze bijvoorbeeld maïs moesten verbouwen, vissen moesten vangen en welke planten eetbaar waren. Door de hulp van de lokale bevolking en door het verbeterde weer kwam het toch goed met de oogst en kon er in november 1621 geoogst worden. De kolonisten sloten een verbond met de leden van de Wamponoag-stam en nodigden ze uit voor een oogstfeest om te vieren dat de oogst gelukt was en God te bedanken voor alles wat hij hen gegeven had.


Jennie Augusta Brownscombe [Public domain], via Wikimedia Commons


Hierna werd elk jaar in de herfst een oogstfeest gevierd dat de naam Thanksgiving Day kreeg. In 1863 riep president Abraham Lincoln Thanksgiving Day uit tot nationale feestdag die altijd in november moest worden gevierd. In de jaren na de verdeeldheid van de Amerikaanse Burgeroorlog, werd Thanksgiving aangegrepen om een nieuwe, gezamelijke nationale identiteit te creëren. Noordelijke en zuidelijke Amerikanen hadden wellicht tegen elkaar gevochten in de oorlogsjaren, maar werden iedere november verenigd in het vieren van Thanksgiving.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Overigens kwam pas in 1941 vast te staan dat Thanksgiving Day op de vierde donderdag in november gevierd moest worden. Het Amerikaanse Congres legde deze regeling vast bij wet, nadat toenmalig president Franklin Roosevelt in 1939 had bepaald dat de feestdag op deze datum gevierd moest worden. Roosevelts besluit creërde veel verwarring en verzet: slechts 25 van de 48 staten namen het presidentiële bevel over, en in twee staten - Colorado en Texas - werd zelfs twee keer Thanksgiving gevierd. In 1941 maakte het Congres hier dus een einde aan: Thanksgiving wordt tot op de dag van vandaag in de gehele Verenigde Staten op de vierde donderdag van november gevierd.Leestips-Boeken


Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteur: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: € 20,-
Tradities


Geschiedenis van ThanksgivingEten speelt tijdens Thanksgiving Day een belangrijke rol. Traditioneel wordt er gevulde kalkoen, zoete aardappelen, aardappelpuree, bessen en pompoentaart of pecannotentaart gegeten. President John F. Kennedy was in 1963 de eerste president die gratie verleende aan de kalkoen die hem aangeboden werd voor Thanksgiving Day. Sindsdien is het traditie dat de Amerikaanse president aan de vooravond van Thanksgiving Day gratie verleend aan een kalkoen.


Een andere traditie is dat de Amerikanen voor de maaltijd American football wedstrijden kijken, tevens worden er grote optochten georganiseerd in het kader van de feestdag. De dag na Thanksgiving staat bekend als Black Friday, en is de dag waarop veel Amerikanen traditiegetrouw beginnen met het doen van de kerstinkopen. Door de hoge omzetten die winkeliers op deze vrijdag draaien, schrijft de retail-branche tijdens dit etmaal "zwarte cijfers". De term Black Friday ontleent hier zijn naam aan.


Thanksgiving Day voor inheemse bewoners


Voor de inheemse bewoners van het Noord-Amerikaanse continent is Thanksgiving Day geen vrolijke dag, maar een dag van rouw. Het kenmerkt namelijk het begin van een periode waarin hun land werd afgenomen en hun volk grotendeels werd uitgemoord door de kolonisten. Voor hen is het feest de belichaming van de ellende die die kolonisering van Amerika met zich mee bracht voor haar oorspronkelijke bewoners.


Afbeeldingen:


Bronnen

-        Tiogatours.nl, Feestdagen in Amerika: Thanksgiving

-        Kennislink.nl, Thanksgiving een Nederlandse erfenis?  (20-11-2012)

-        Kunst-en-cultuur.infonu.nl, Thanksgiving: geschiedenis en traditie van de dankdag (1-11-2012)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Turkey presentation for Thanksgiving (18-11-1969)

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.