Kalkoen voor Thanksgiving

Ontstaan Thanksgiving Day Verenigde Staten

Vandaag wordt in de Verenigde Staten Thanksgiving Day gevierd. De Amerikanen eten kalkoen, aardappels en taart, kijken sport en brengen tijd door met hun familie. Thanksgiving Day staat in het teken van het bedanken van God voor al zijn giften. Het begon in de 17e eeuw als oogstfeest dat door kolonisten en indianen is opgezet. Inmiddels is het uitgegroeid tot een familiefeest met verschillende tradities.

Het schip de Mayflower vertrok op 6 september 1620 uit het Britse Plymouth en voer naar Amerika. Er waren 102 Engelse en Nederlandse kolonisten aan boord die op dit nieuwe continent een nieuw leven wilden opbouwen waarbij ze vrij waren om hun religie te belijden. In hun thuisland was dit namelijk niet altijd het geval. Het was een zware reis waarbij een groot deel van de opvarenden om het leven kwam. In maart 1621 gingen de overgebleven kolonisten aan land in Plymouth in de staat Massachusetts, waar ze na aankomst de Plymouth Kolonie oprichtten.

Oogstfeest Thanksgiving Day

Na hun aankomst mislukte door het slechte weer de oogst. Indianen van de Wamponoag-stam die in het gebied woonden, schoten de kolonisten te hulp. Ze leerden hen hoe ze moesten overleven door hun kennis te delen over hoe ze bijvoorbeeld mais moesten verbouwen, vissen moesten vangen en welke planten eetbaar waren. Door de hulp van de indianen en door het verbeterde weer kwam het toch goed met de oogst en kon er in november 1621 geoogst worden. De kolonisten sloten een verbond met de indianen van de Wamponoag-stam en nodigden ze uit voor een oogstfeest om te vieren dat de oogst gelukt was en God te bedanken voor alles wat hij hen gegeven had.

Jennie Augusta Brownscombe [Public domain], via Wikimedia Commons

Hierna werd elk jaar in de herfst een oogstfeest gevierd dat de naam Thanksgiving Day kreeg. In 1863 riep president Abraham Lincoln Thanksgiving Day uit tot nationale feestdag die altijd in november moest worden gevierd. Na de Amerikaanse Burgeroorlog werd het feest vooral ingezet als middel om een nationale identiteit te creëren. Pas in 1941 kwam vast te staan dat Thanksgiving Day op de vierde donderdag in november gevierd moest worden.


Leestips-Boeken

Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteur: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: € 20,-

 

 


Tradities

Eten speelt tijdens Thanksgiving Day een belangrijke rol. Traditioneel wordt er gevulde kalkoen, zoete aardappelen, aardappelpuree, bessen en pompoentaart of pecannotentaart gegeten. President John F. Kennedy was in 1963 de eerste president die gratie verleende aan de kalkoen die hem aangeboden werd voor Thanksgiving Day. Sindsdien is het traditie dat de Amerikaanse president aan de vooravond van Thanksgiving Day gratie verleend aan een kalkoen. Een andere traditie is dat de Amerikanen voor de maaltijd American football wedstrijden kijken, tevens worden er grote optochten georganiseerd in het kader van de feestdag. De dag na Thanksgiving Day is de dag waarop de Amerikanen beginnen met het doen van de kerstinkopen. Door de grote drukte in de winkels wordt deze dag ook wel Black Friday genoemd.

Thanksgiving Day voor indianen

Voor de indianen is Thanksgiving Day geen vrolijke dag, maar een dag van rouw. Het kenmerkt namelijk het begin van een periode waarin hun land werd afgenomen en hun volk werd uitgemoord door de kolonisten. Voor hen is het feest de belichaming van de ellende die die kolonisering van Amerika met zich mee bracht voor de indianen. 

Bronnen

-        Tiogatours.nl, Feestdagen in Amerika: Thanksgiving

-        Kennislink.nl, Thanksgiving een Nederlandse erfenis?  (20-11-2012)

-        Kunst-en-cultuur.infonu.nl, Thanksgiving: geschiedenis en traditie van de dankdag (1-11-2012)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Turkey presentation for Thanksgiving (18-11-1969)

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!