Geen afbeelding beschikbaar

Aanslag op koning Alfons XIII

Sinds zijn geboorte in 1886 was Alfons XIII koning van Spanje. Zijn moeder trad voor hem op als regentes tot zijn 16e, waarna hij de regeringstaken op zich nam. Als vorst was het verder zijn taak om voor een troonopvolger te zorgen, dus moest er een bruid voor de jonge Spanjaard komen. Dit werd Victoria Eugénie van Battenberg. Op de dag van het huwelijk, 31 mei 1906, werd er echter een aanslag gepleegd op de koning.

Alfons onderhield goed banden met de andere Europese vorstenhuizen. In 1905  gaf de Britse koning Eduard VII dan ook een diner ter ere van hem in Londen.  Hier ontmoette de 19-jarige Spaanse koning prinses Patricia Connaught, een nicht van koning Eduard. Voor Alfons was het liefde op het eerste gezicht, maar daar dacht Patricia anders over. Zij wees zijn huwelijksaanzoek dan ook af. 

Victoria Eugénie van Battenberg

Hierna richtte Alfons zich op Victoria Eugénie van Battenberg. Zij was wel geïnteresseerd in de Spanjaard en accepteerde zijn aanzoek. De moeder van Alfons, was het echter niet eens met de partnerkeuze van haar zoon. Ze vond het maar niets dat Victoria het lage adellijke predicaat ‘Doorluchtige Hoogheid’ droeg en dat ze afkomstig was uit de wat obscure en door schandalen omgeven familie Battenberg. 

Protesten uit het volk

Het huwelijk ging echter gewoon door, ondanks de protesten van de koningin-moeder en het volk tegen Victoria. Op 9 maart 1906 werd hun verloving aangekondigd. Het volk protesteerde hier ook tegen omdat Victoria niet alleen van lage komaf was, maar bovendien protestants was. Dit was uit den boze in het katholieke Spanje. Victoria liet zich, om de gemoederen te bedaren, dan ook voor het huwelijk tot katholiek dopen. Verder schonk haar oom Eduard haar de titel ‘Koninklijke Hoogheid’.

Aanslag

Ondanks al deze commotie verliep de huwelijksplechtigheid in Madrid op 31 mei 1906 relatief rustig. Toen het echtpaar echter per koets onderweg  was naar het koninklijk paleis en over de Calle Mayor reed,  werd er een bom, verborgen in een boeketje bloemen, naar hun rijtuig gegooid. Deze bom was afkomstig van de anarchist Matteo Morral, die hem vanaf een balkon naar de koets wierp. Morral’s bom miste echter doel en kwam in het publiek terecht, dat massaal was toegestroomd om een glimp van het Koninklijke paar op te vangen. Dertig mensen kwamen om het leven door de bomaanslag. Het paar bleef echter ongedeerd. Er kwamen alleen wat bloedvlekjes terecht op de jurk van Victoria.

Matteo Morral

Het lukte Morral in eerste instantie om op te gaan in de menigte. Meerdere toeschouwers hadden echter gezien dat hij de bom gooide, en na een klopjacht van twee dagen werd hij dan ook gearresteerd.  Daarop schoot Morral eerst de agent die hem aanhield neer, en pleegde vervolgens zelfmoord. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd deze daad door het Republikeinse bestuur in Madrid verheerlijkt en de Calle Mayor werd voortaan de Calle Mateo Morral genoemd.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.