Geen afbeelding beschikbaar

Afscheid van de Ierse pruik

De Ierse Raad voor de Rechtspraak heeft bekend gemaakt dat Ierse rechters straks niet meer verplicht zijn de traditionele pruik te dragen. Daarmee komt een einde aan een traditie van eeuwen.

Bij ons zijn ze vooral bekend uit de films en televisieseries, maar in Engeland en een aantal landen van het Gemenebest is het de gewoonte dat advocaten en rechters een pruik dragen. Die pruik is voor rechters verplicht, en zelfs het aantal krullen dat de pruik heeft is wettelijk vastgesteld: dertig. De traditie stamt uit de 17e eeuw, toen pruiken een grote mode, en dus een statussymbool werden.

Franse stijl

De Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) schijnt een trendsetter te zijn geweest: hij droeg een pruik om zijn kaalheid te verbergen. (Een probleem waar Julius Caesar ook mee worstelde, maar die gebruikte een lauwerkrans om dit te camoufleren). Zoals bij zoveel dingen die de 'Zonnekoning' deed volgden zijn hovelingen hem na. Overigens hadden de pruiken in eerste instantie wel degelijk een praktisch nut: je had daarmee geen last van luizen, een veel voorkomend probleem in die tijd, ook bij de hogere klassen. Al snel groeide de pruik uit tot een statussymbool. Zonder telde je niet meer mee. Hoe hoger, hoe beter de kwaliteit, en hoe rijker versierd de pruik was, des te hoger je status. In Engeland werd de pruik 'fashionable' nadat Karel II in 1660 op de troon kwam. Karel had tijdens de Republikeinse periode onder Cromwell in ballingschap in Frankrijk geleefd, en hij nam de Franse gewoontes mee.

Symbool van onafhankelijkheid

Dat rechters in het Verenigd Koninkrijk een pruik dragen is vanwege dezelfde reden als waarom rechters en advocaten hier een toga dragen. Het zorgt voor herkenbaarheid, en een zekere anonimiteit. Het symboliseert dat de rechter daar niet als persoon aanwezig is, maar als onafhankelijk representant van de wet.

Ierland is niet de eerste die nu afscheid neemt van de pruik. In Australië besloten de rechters van new South Wales in 2007 om de pruiken af te doen. In Ierland is het besluit vooral ingegeven door bezuinigen. De traditionele pruiken van paardenhaar kostten de belastingbetaler tot nu toe voor elke nieuwe rechter zo'n 2200 euro.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!