Geen afbeelding beschikbaar

Alice Walker, de Color Purple en Israël

Schrijfster Alice Walker wil niet dat haar beroemde boek The Color Purple wordt vertaald in het Hebreeuws. Ze is een fel tegenstander van wat zij het ‘apartheidsregime’ van Israël noemt. Als pro-Palestina activist heeft Walker al meerdere keren geprotesteerd tegen de acties van Israël. Alice Walker wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse auteurs en feministen.

Alice Malsenior Walker werd geboren op 19 februari  1944 op het platteland van de Amerikaanse staat Georgia. Haar ouders werkten op het land. Ze wilden echter een betere toekomst voor hun kinderen. Alice ging dan ook na de middelbare school in 1961 naar het Spelman College in Atlanta, een prominente school voor zwarte vrouwen, om te studeren. Hier raakte ze betrokken bij de burgerrechtenbeweging. In 1962 had ze dan ook een ontmoeting met Martin Luther King bij hem thuis.

In 1965 trouwde Walker met de advocaat Melvyn Rosenman Leventhal. Met hem kreeg ze een dochter, Rebecca, die zou uitgroeien tot een drijvende kracht achter de derde feministische golf. Het huwelijk met Leventhal strandde in 1977. Hierna duurde het nog vijf jaar voor Walker echt doorbrak, met haar roman The Color Purple, over de zwarte gemeenschap tijdens de segregatie in Amerika. Het boek werd een gigantisch commercieel en professioneel succes, waar Walker zelfs een Pullitzer prijs voor kreeg. In 1985 werd het boek succesvol verfilmd door Steven Spielberg.

Walker zet zich al jaren actief in voor verschillende zaken. Zo houdt ze redevoeringen tegen de besnijdenis van meisjes in Afrika en het Midden-Oosten en is ze ook actief bij pacifistische bewegingen. Haar protest tegen de Hebreeuwse vertaling van The Color Purple komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze noemde Israël eerder al een ‘terroristische organisatie’ en steunt een organisatie die het land met boycots wil bewegen om de Palestijnse gebieden op te geven. De schrijfster vindt het jammer dat ‘dappere Israëlische activisten’ haar boek nu niet kunnen lezen, maar ze meent dat de tijd er simpelweg nog niet rijp voor is.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt