Biografie Menno Buch
Op 8 juli 2014 is Menno Buch op 62-jarige leeftijd na een jarenlange strijd tegen kanker overleden. In de jaren negentig werd Buch bekend als presentator van spraakmakende programma’s zoals Seks voor de Buch, Buch in de branding, Hoe hoort het eigenlijk en zijn laatste project Buch in de bajes. Daarvoor had hij al zijn fortuinen verdiend door als één van de eerste Nederlanders sekslijnen op te zetten.
Jeugd Menno Buch
Menno Maria Renirus Buch werd op 19 augustus 1951 geboren in Den Haag in een gezin met vijf kinderen. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin Buch naar Wassenaar en daar genoot Buch een katholieke opvoeding. In 1963 scheidden zijn ouders. Buch’s vader werd door hem als tiran gezien en zijn jeugd was hierdoor niet altijd gemakkelijk. In de puberteit werd Buch recalcitrant; het welgestelde Wassenaar verveelde hem en de echte wereld lonkte. Een vervolgopleiding zat er voor Buch niet meer in. De enige broer waarmee Buch een goede band had en later nog contact mee heeft gehouden, is zijn broer Boudewijn, bekend van zijn literatuur, poëzie en televisiewerk.
Sekslijnen
Buch werd in 1985 bekend vanwege zijn ondernemerschap toen hij als één van de eersten in Nederland sekslijnen ging gebruiken. Tegen betaling, aanzienlijk hoger dan een normale telefoonlijn, kon men bellen naar de erotische lijn waar er door actrices een erotisch verhaal werd verteld. In Nederland werden deze nummers tot 1996 06-lijnen genoemd, omdat alle betaalde telefoonnummers in die tijd met 06 begonnen. Buch werd door deze lijnen miljonair, maar in 1999 werd hij veroordeeld vanwege belastingontduiking. In de periode 1992 tot en met 1995 zou hij voor miljoenen belasting hebben ontdoken doordat hij veel van de 06-meisjes zwart uitbetaalde. Buch werd veroordeeld tot een half jaar cel, maar deze straf werd omgezet tot 240 uur dienstverlening.
Seks voor de Buch
Zijn eerste grote televisieoptreden was als presentator van het Veronica-programma Seks voor de Buch in 1997. In het programma werden de seksuele fantasieën van ‘Jan Modaal’ uitgevoerd. Het programma werd een enorme hit, met wekelijks miljoenen kijkers, maar zorgde ook voor een storm van kritiek. Het controversiële programma werd verweten enkel sensatiebelust te zijn en misbruik te maken van de naïviteit van mensen. Buch verklaarde dat het hem enkel ging om kijkcijfers en dat de deelnemers goed waren geïnformeerd over de mogelijk schadelijke gevolgen voor hun privéleven door het programma.
Buch en Theo van Gogh
In 1999 besloten Buch en de even controversiële Theo van Gogh een samenwerking aan te gaan voor het programma Hoe hoort het eigenlijk? In het programma discussiëren de twee heren over allerlei normen en waarden. Ook in andere programma’s zoals Buch Burgers & Buitenlui, De ZomerBuch, Buch in de randing en De Relatieman legde Buch de vinger op de zere plek, brak hij met taboes en zorgde hij voor ophef in de samenleving. Zijn laatste programma was Buch in de bajes, waarbij hij interviews hield met gedetineerden over het leven voor, tijdens en na hun celstraf.
Succes Menno Buch
Buch was een einzelgänger: excentriek en tegendraads. In een interview met het NRC Handelsblad in 1998 vertelde hij dat het gezinsleven een zwakte was, voor hen die niet alleen konden zijn. Zijn verzet tegen conformeren en het alledaagse is ontstaan doordat hij gedurende zijn jeugd altijd het idee had gekregen dat hij niets waard was en er niets van hem terecht zou komen. De bewijsdrang die hij en zijn broer Boudewijn daardoor kregen, hebben beiden geen windeieren gelegd. Geliefd of gehaat,bekend en succesvol is Buch zeker geworden.
Strijd tegen kanker
In 1998 kreeg Buch een relatie met televisieproducent Nicole van Houten, waar hij in 2011 mee trouwde. Met haar bleef hij samen tot aan zijn dood. In 2010 werd bij Buch een kwaadaardige vorm van tongkanker geconstateerd. Buch onderging bestralingen en chemo, maar desondanks werden er in 2012 uitzaaiingen in zijn nek gevonden. Wederom begon het ziekenhuiscircus en wederom genas Buch. Uiteindelijk heeft Buch het gevecht verloren en overleed hij op 8 juli 2014 aan de ziekte.