Bizarre sterfgevallen uit de geschiedenis
Uit het eerdere opmerkelijke verhaal over de 'vijf wreedste executiemethoden uit de geschiedenis' bleek al dat er in het verleden veel gruwelijke- en bizarre manieren waren om aan je einde te komen. Voor een vreemde dood zijn echter niet altijd een doodstraf of een executiepeloton vereist. Zo zijn er ook bekende historische figuren die om het leven kwamen als gevolg van een kluis, een kip, brandewijn en het maanlicht.
In de geschiedschrijving bestaan genoeg voorbeelden van personen die op bizarre wijze stierven. Zo zou de Griekse dichter Aischylos (525-456 v. Chr.) om het leven zijn gekomen nadat er vanuit de hemel een schildpad op zijn hoofd viel. Volgens de overlevering was het arme diertje losgelaten uit de klauwen van een adelaar die het glanzende kale hoofd van Aischylos had aangezien voor een witte rots waarop hij het schildje van zijn prooi wel zou kunnen kraken. Of de voorgaande anekdote daadwerkelijk op waarheid berust wordt door historici inmiddels ernstig in twijfel getrokken, maar er bestaan ook beter gedocumenteerde bizarre sterfgevallen.
Teen van Jack Daniel
Zo kwam Jack Daniel, de naamgever van het legendarische whiskymerk, om het leven door bloedvergiftiging. In eerste instantie niet zo opmerkelijk zou je zeggen, maar de manier waarop hij deze ziekte opliep was dat wel. Op een herfstdag in 1850 had de Amerikaan namelijk een goed voornemen en ging hij een keer extra vroeg naar zijn werk. Daniel was echter geen ochtendmens en bleek bij aankomst de code van zijn kluis vergeten, waarop hij het onding uit frustratie een flinke rotschop verkocht. Dit kwam hem op een kleine wond aan zijn grote teen te staan, die hem dus via een bloedvergiftiging later fataal zou worden. Het meest ironische is overigens dat Daniel zijn dood mogelijk had kunnen voorkomen door zijn teen simpelweg te desinfecteren met zijn eigen whisky.
Li Bai en de maan
Een ander opmerkelijk sterfgeval viel ten deel aan de Chinese dichter Li Bai, die samen met zijn kompaan Du Fu verantwoordelijk was voor het Gouden Tijdperk van de Chinese dichtkunst. Naar verluidt was hij gedurende zijn leven zeer productief en schreef hij meer dan duizend stukken, maar Li Bai stond ook bekend als een zweverig persoon. Zo verdween hij rond 744 na Christus ruim tien jaar in de bossen, waar hij eenzaam rondwandelde en gedichten schreef. Ook zijn levenseinde had een zeer zweverig en poëtisch karakter. Tijdens een boottochtje over de Yangtze rivier raakte hij namelijk zo onder de indruk van de reflectie van de maan dat hij trachtte deze te omhelzen. De knuffelpartij liep echter verkeerd af toen (een vermoedelijk dronken) Li Bai zijn evenwicht verloor, in het water viel en verdronk.
Brahe en zijn blaas
Een stuk pijnlijker was de dood van Tycho Brahe, de beroemde Deense astronoom en grondlegger van het heliocentrische wereldbeeld. Vanwege zijn vele belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen was hij een graag geziene gast op menig banket, maar op 13 oktober 1601 werd zijn feestelijke karakter hem fataal. Brahe had namelijk last van een flinke blaasaandoening, maar het werd in die tijd uiterst onbeschaafd geacht om tijdens het eten naar het toilet te gaan. Ondanks dat banketten soms wel uren konden duren, besloot de Deen daarom zijn plasje plichtsgetrouw op te houden, met alle gevolgen van dien. Nog tijdens de maaltijd scheurde zijn blaas, waarop Tycho Brahe elf dagen later stierf aan de gevolgen van nierfalen.
De kip van Francis Bacon
Vernieuwende wetenschap en bizarre sterfgevallen lijken sowieso hand in hand te gaan. Zo raakte de Engelse wetenschapper Francis Bacon tijdens een sneeuwstorm in 1626 plotseling bevangen van het idee dat ijs gebruikt zou kunnen worden om vlees langer houdbaar te houden. Hij besloot direct een kip te slachten en trok vervolgens naar buiten om het diertje vol te proppen met sneeuw. De kip zelf zou het vriespunt uiteindelijk nooit bereiken, maar Francis Bacon wel. Hij liep als gevolg van het bizarre- en ijskoude experiment een zware longontsteking op en stierf enkele dagen later op 9 april 1626.
Brandende Karel
Koning Karel II van Navarra stond al tijdens zijn leven bekend als een wreed en slecht heerser, maar toch zullen zelfs zijn grootste tegenstanders medelijden hebben gehad tijdens zijn laatste lijdensweg. In de loop der jaren verloor de koning namelijk de macht over zijn ledematen, waardoor hij tegen het einde als een kreupele door het leven ging. Op advies van zijn lijfarts liet hij zich daarom 's nachts inwikkelen in een doek die was ondergedompeld in brandewijn, want dat zou helend werken. In de nacht van 1 januari 1387 ging het echter verschrikkelijk mis. De hofdame die de verantwoordelijkheid had om zijn windsel vast te zetten gebruikte per ongeluk een kaars om de losse eindjes dicht te schroeien, waarop de brandewijn vlam vatte en de spartelende koning levend verbrandde.
Bronnen
- Jack Daniels, The Safe- Whittier College, Li Bai- Deborah A. Fraioli, Charles II of Navarre- LiveScience, Tycho Brahe- European Graduate School, Sir Francis Bacon
Afbeeldingen
- Wikimedia Commons