Bombardementen op Dortmund

Bombardementen op Dortmund tijdens WOII

Een bom uit de Tweede Wereldoorlog heeft het leven in Dortmund tijdelijk stilgelegd. De enorme Britse blindganger werd gevonden door bestudering van luchtfoto’s van het industriegebied in de stad en is inmiddels onschadelijk gemaakt. Ongeveer 20.000 mensen moesten uit voorzorg hun huis verlaten. Het is niet de eerste keer dat er om de stad bommen worden gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Dortmund is in deze periode meerdere malen gebombardeerd.

Dortmund ligt in het Duitse Ruhrgebied dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een zwaar industrieel gebied was en dus ook een groot aandeel had in de oorlogsproductie. Zodoende was het Rurhgebied en daarmee ook Dortmund een belangrijk doelwit voor de geallieerden. In juli 1940 vond het eerste bombardement plaats op de stad, waarbij het kanaal Dortmund-Ems het doelwit was. Andere grote steden in het Ruhrgebied zijn Essen, Duisburg en Bochum, en ook deze steden kregen tijdens de oorlog meer dan eens te maken met vijandelijke luchtaanvallen.

Strijd om het Rurhgebied

Op 5 maart 1943 startten de geallieerden met de operatie Strijd om het Ruhrgebied. De eerste grote luchtaanval op Dortmund tijdens deze operatie - met 596 bommenwerpers - vond plaats in de nacht van 4 op 5 mei 1943. Bij deze aanval vielen 693 doden en kreeg de industrie een grote klap te verwerken. Dit was echter pas het begin, want in de nacht van 23 op 24 mei 1943 barstte het geweld opnieuw los.

De geallieerden bombardeerden met 826 bommenwerpers de stad, waarbij 2.000 ton aan bommen op de stad werd afgevuurd. Dit staat bekend als de grootse luchtaanval ooit. Er kwamen 644 mensen om het leven en twee derde van de stad lag in puin. Het plan van de geallieerden was geslaagd: de industrie in Dortmund lag in puin. De operatie eindigde op 31 juli 1943, maar Dortmund was van eind mei tot eind juli geen doelwit meer.

Overige bombardementen

Ook na de succesvolle geallieerde operatie werd Dortmund nog verschillende keren gebombardeerd. In oktober en november 1944 verloor de stad meer dan 1.000 inwoners en raakten 2.451 mensen gewond bij bombardementen. Op 12 maart 1945 vond de laatste aanval op de stad plaats. De meeste bombardementen werden uitgevoerd door de Britse Royal Air Force (RAF). Dortmund was na de oorlog veranderd in een rampgebied, waarbij een groot deel van de historische binnenstad beschadigd was.

De bom die onlangs werd ontdekt in Dortmund weegt 1.800 kilo en is zonder problemen onschadelijk gemaakt, al ging dat niet geheel volgens plan. In een straal van 1,5 kilometer moesten mensen tijdelijk hun huis verlaten, maar niet iedereen deed dit. Een paar jaar geleden werd er in de Rijn bij Koblenz een soortgelijke bom gevonden.

Bronnen

-        Nemet_sorstragedia_en.lorincz-veger.hu, Dortmund

-        Teddy.speedbird747.com, Battle of the Ruhr

-        2today.com, Heaviest tonnage of bombs (...)

Afbeelding

-        By Brock F J (Fg Off), Royal Air Force official photographer [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

Tijdperken: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.