California een eiland?

Californië is een redelijk grote landmassa waarvan je niet meteen zou verwachten dat iemand het zou verwarren met een eiland. De standaardprocedure om een eiland in kaart te brengen bestaat uit varen rondom het eiland om er zeker van te zijn dat het nergens aan het vasteland vastzit.

Muiter Ximenez ontdekt eiland

Californië is zowel in het noorden als in het zuiden verbonden met het Amerikaanse vasteland. En toch… Californië wordt het eerst in kaart gebracht in 1533 door Fortun Ximenez, een muiter uit de vloot van Hernan Cortes die de Azteken het leven zuur maakt. Ximenez gaat met zijn gestolen schip naar het noorden via de westelijke kust van Mexico en landt uiteindelijk in Baja. Hij besluit dat hij en zijn collega-muiters daar het eiland Californië hebben ontdekt, hoewel hij absoluut geen bewijs heeft dat het om een eiland gaat. Het eiland Californië is een fictieve plaats uit een bekende Spaanse roman, vandaar...

Hilarische fouten overgenomen op talloze kaarten

Ximenez kan zijn verklaring nooit meer herzien, want hij wordt kort daarna gedood door inboorlingen. Zodra Cortes over de overlevenden van de bemanning van Ximenez hoort, trekt hij zelf met enkele schepen naar Baja en bevestigt dat Californië een eiland is. Cortes zegt dat omdat hij graag een nieuwe kolonie wil stichten die hij kan besturen. De Spaanse regering steunt Cortes zoals altijd. Talloze kaarten nemen de hilarische fout over, inclusief de vier willekeurige en niet-bestaande kleinere eilanden tussen Californië en het vasteland die iemand er zonder reden aan toevoegt.

Pas in 1776 besluit een Spaanse ontdekkingsreiziger met de naam Juan de Anza om letterlijk van Texas naar Californië te wandelen. Zo kan hij bewijzen dat men fout zit.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Partners: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.