Geen afbeelding beschikbaar

Canadees wandelt in 11 jaar rond de wereld

De 56-jarige Canadees Jean Béliveau heeft in de afgelopen 11 jaar te voet de wereld rondgelopen. Gisteren keerde hij na een wandeltocht van ruim 75.000 kilometer terug in zijn vertrekplaats Montreal. De Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Sebastián Elcano was in 1522 de eerste persoon die rond de wereld reisde.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken geloofden de wetenschappers in de Middeleeuwen helemaal niet dat de aarde plat was. Sterker nog, al in de Oudheid schreef de Alexandrijnse astronoom Ptolemaeus uitgebreid over de bolvormigheid van de aarde. Hij observeerde dat bergen aan de kust onder de horizon lijken te ‘verdwijnen’ als men verder de zee op vaart, een fenomeen dat alleen plaats kon vinden als de aarde bolvormig was.

Ontdekkingsreizen

Ook de ontdekkingsreizigers uit de Late Middeleeuwen waren ervan overtuigd dat de aarde rond was. Zo stak de Genuees Christoffel Columbus in 1492 vanuit Spanje de Atlantische Oceaan over, op zoek naar een westwaartse route naar Indië. Uiteindelijk kwam hij aan in Amerika, maar omdat hij dacht Indië bereikt te hebben noemde hij de lokale bevolking de Indianen.

In 1519 begon de Portugees Ferdinand Magellaan aan een expeditie om via deze Nieuwe Wereld alsnog een westelijke route naar Indië te vinden. Met een vloot van vijf schepen voer hij om Zuid-Amerika heen en zette koers naar Azië. Toen Magellaan echter in 1521 aanmeerde in de Fillipijnen werden zijn schepen aangevallen door de lokale bevolking en kwam hij om het leven. Zijn tweede kapitein, Juan Sebastián Elcano, wist met één schip te ontsnappen en keerde een jaar later alsnog terug in Spanje. Hij werd hiermee de eerste persoon ooit die een reis rond de aarde had voltooid.

Andere vervoersmiddelen

Nellie BlyVanaf de negentiende eeuw werd het ook mogelijk om een wereldreis te ondernemen met andere vormen van transport.  Zo voltooide de Brit Thomas Stevens tussen 1884 en 1886 zijn reis om de aarde op een fiets. Drie jaar later slaagde de Amerikaanse pionier Nellie Bly erin om de planeet te omcirkelen in slechts 72 dagen met behulp van stoomschepen en treinen.

De eerste wereldreis via de lucht vond plaats in 1924, toen een groep piloten van de Amerikaanse luchtmacht in 175 dagen rond het hele Noordelijke Halfrond vlogen. Vijf jaar later was de Duitser Hugo Eckener een stuk sneller, toen hij met zijn Graf Zeppelin de reis in slechts 21 dagen voltooide. Dit record werd echter weer verpletterd door Joeri Gagarin, die in 1961 tijdens de eerste vlucht in de ruimte in 108 minuten rond de aarde vloog.

Opmerkelijke pogingen

Naast de pogingen om de wereldreis zo snel mogelijk te voltooien waren er ook een aantal mensen die besloten op een unieke manier de wereld rond te trekken. Zo liep Arthur Blessit tussen 1969 en 2008 maar liefst 61.319 kilometer rond de aarde met een houten kruis van 20 kilo op zijn rug. Daarnaast voltooide de Canadees Rick Hansen in 1987 zijn reis rond de wereld in een rolstoel.

Helaas is de prestatie van zijn landgenoot Jean Béliveau niet zo uniek. Hoewel hij maar liefst 75.000 kilometer rond de aarde wandelde, was dit niet genoeg voor een wereldrecord. Al in 1974 liep de Amerikaan David Kunst namelijk voor het eerst te voet de wereld rond. Desalniettemin is Béliveau, die aan de reis begon om te ontsnappen aan de stress van het faillissement van zijn bedrijf, trots op zijn prestatie en blij om na 11 jaar weer thuis te zijn.

Rubrieken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.