Geen afbeelding beschikbaar

Chinezen in de ruimte

Het Chinese maanwagentje Yutu kan niet meer worden opgestart. China was in 2013 het derde land dat een succesvolle maanlanding uitvoerde. Algemeen bekend is dat de VS en Rusland veel geld en energie steken in ruimteprojecten. China is inmiddels bezig met een inhaalslag.

Shenzhou ruimteprogramma

Shenzhou betekent in het Chinees ‘goddelijk schip’ en is de naam van de shuttle waarmee de eerste Chinese taikonaut in de ruimte werd gelanceerd. Een taikonaut is een benaming voor Chinese astronauten, een term die afgeleid is van het Chinese woord taikong dat ruimte betekent. De ontwikkeling van het ruimtetuig Shenzhoou begon in 1992 en dit project kreeg de naam Project 921-1.

De eerste Chinese ruimtevlucht vond plaats op 19 november 1999 in de Shenzhou 1. De vlucht duurde 21 uur en was onbemand. Er volgden nog drie onbemande vluchten. Tijdens de laatste onbemande testvlucht, de Shenzhou 4, werd de apparatuur getest die ruimtevaarders moesten gaan gebruiken.

Op 15 oktober 2003 was het dan zover: op die dag werd de bemande ruimtecapsule de Shenzhou 5 gelanceerd. De Chinees Yang Liwei maakte die dag veertien rondjes om de aarde in 21 uur. China was hiermee pas het derde land dat op eigen kracht een mens in een baan om de aarde bracht. Tijdens de ruimtevluchten hierna waren meerdere astronauten aan boord.

Eerste Chinese vrouw in de ruimte

Op 16 juni 2012 werd wederom succesvol een Shenzhou ruimtevaartuig de ruimte ingestuurd; de Shenzhou 9. Dit was een historische vlucht: met deze vlucht kwam de eerste Chinese vrouw in de ruimte: Liu Yang. Het lukte haar samen met twee andere astronauten om hun ruimtevaartuig handmatig aan het Chinese ruimtelaboratorium, Tiangong-1, te koppelen. Deze handeling is heel belangrijk bij de bouw van een ruimtestation. Aangezien China in 2020 wil starten met de bouw van een eigen ruimtestation was dit een historisch moment voor de Chinezen .

Het Chinese ruimtestation zal iets kleiner zijn dan het ISS. Aankomende jaren stuurt China Tiangong-2 en Tiangong-3 de lucht in die de basis gaan vormen voor het ruimtestation.

Chinezen landen op de maan

Op 14 december 2013 landde de Chinese maanlander Chang’e 3 (dit is de naam van een godin uit de Chinese mythologie) probleemloos op de maan. Het was voor het eerst in 37 jaar dat een geslaagde maanlanding plaatsvond. Dit was een enorm prestigeproject, China was hiermee namelijk pas het derde land dat succesvol op eigen kracht een ruimtetuig op de oppervlakte van de maan wist te landen. De maanlander Chang’e 3 had het maanwagentje Yutu (de naam is afgeleid van een jade konijn dat volgens de Chinese mythologie op de maan woont) bij zich, maar deze eerste Chinese maanwagen is nu opgegeven. De missie had drie maanden moeten duren maar kreeg na ruim een maand al technische problemen.

Ondanks dit technische probleem is het Chinese ruimteprogramma ambitieus: in 2025 hoopt het land te beschikken over een eigen maanbasis.

Bronnen:

-    Scientas.nl, Chinese maanlander landt succesvol

-    Scientas.nl, Chinezen maken ruimteprogramma bekend

-    Spacepage.be, Shenzhou ruimteprogramma

Afbeelding:

-    Wikimedia, Volle maan

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt