Geen afbeelding beschikbaar

Dag van de Vlag in Hawaii

Op 31 juli viert Hawaii Ka Hare Hawai'i: de Dag van de Vlag. Deze feestdag is in 1990 ingesteld. De vlag van Hawaii is één van de oudste vlaggen van de Verenigde Staten en dateert uit 1845.

Wat meteen opvalt aan de Ka Hae Hawai'i is de Engelse vlag, de Union Jack, in de linker bovenhoek. Dat is met geen enkele andere Amerikaanse staatsvlag het geval. Niet zo vreemd, want Amerika had zich immers losgemaakt van Engeland. De Hawaiiaanse vlag dateert echter van voor de Amerikaanse annexatie in 1898. De huidige vlag zou gebaseerd zijn op een eerdere vlag die was ontworpen door de Hawaiiaanse koning Kamehameha I (De Grote), de koning die in 1810 alle eilanden van de Hawaiiaanse archipel in één rijk verenigde. De koning had van een Engelse marinekapitein een Engelse vlag gekregen, die hij, als teken van vriendschap, op verschillende ereplaatsen liet hijsen. Tot hij werd gewaarschuwd dat dit door de Amerikanen wel eens verkeerd opgevat zou kunnen worden.

Andersom werd, volgens de overlevering, in 1812 door de Engelsen juist de Amerikaanse vlag neergehaald, die Kamehameha gehesen had om de Amerikanen met zich te verzoenen. De vlag die de koning vervolgens ontwierp, zou de Engelse vlag in de bovenhoek combineren met de Amerikaanse strepen.

Of dit verhaal nu klopt of niet, de vlag die in 1845 uiteindelijk officieel werd vastgesteld voerde de Union Jack in de bovenhoek, en acht horizontale banen die de acht belangrijkste eilanden van Hawaii symboliseren. De vlag bleef in gebruik tijdens de roerige geschiedenis van Hawaii, dat van 1810 tot 1893 een onafhankelijk koninkrijk was, van 1894 tot 1898 een (onafhankelijke) republiek, daarna werd geannexeerd door de Amerikanen, eerst als Territorium, en vanaf 1959 als officiële Staat. De 50e staat van de Verenigde Staten.

Toen in 1993 herdacht werd dat Hawaii honderd jaar eerder zijn onafhankelijkheid verloor liet de gouverneur, John. D. Waihee III, de eerste etnische Hawaiiaan die die functie bekleedde, de Hawaiiaanse vlag op Capitol Hill, het regeringsgebied in Washington, halfstok hangen. Waihee vond de Amerikaanse annexatie van de eilanden een vijandige daad. Vandaar dat hij tijdens de officiële herdenking, geen enkele Amerikaanse vlag op Hawaii toestond. Geen gering gebaar in Amerika, dat haar vlag bijzonder in ere houdt. Het was dezelfde John Waihee die de Dag van de Vlag instelde.

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.