Geen afbeelding beschikbaar

Dag van het sprookje

De dag van het sprookje is een initiatief van de Efteling en wordt ieder jaar op 7 juli gehouden. Naast de bekende sprookjes van Andersen en de gebroeders Grimm en, bestaan er ook Sprookjes van de Lage Landen, zoals het verhaal Van den vos Reynaerde.


Volksverhalen


Het sprookje kan gerekend worden tot de volksverhalen. Het is een verhaal dat mondeling kan worden doorverteld. Andere genres binnen de volksverhalen zijn de sage, het sprookje, de legende, de mop en de anekdote. Eeuwenlang zijn volksverhalen van het huidige Nederland in de vorm van sprookjes in de lage landen mondeling overgeleverd en uiteindelijk opgeschreven: de sprookjes van de Lage Landen. Het bekendste voorbeeld van het genre is het verhaal Van den vos Reynaerde.


Van den vos Reynaerde


Het is een episch diergedicht en kan gezien worden als het hoogtepunt van de Nederlandse middeleeuwse literatuur. Naar alle waarschijnlijkheid werd het boek geschreven in de dertiende eeuw door een zekere Willem. Er is een frans voorbeeld van het verhaal dat gedateerd wordt op 1179 en een Latijnse bewerking die gemaakt is tussen 1272 en 1279. In de eeuw die tussen deze teksten ligt, is de Reynaert geschreven. De dierenverhalen werden geschreven voor een hoofs of adellijk publiek.  

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.