De Aboriginals in Australië

Op 6 juli werd bekend dat de regering van Australië een grondwetswijziging wil doorvoeren voor meer erkenning van de Aboriginals. Wat er precies in de grondwet komt te staan is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wordt in 2017 een referendum gehouden, omdat het dan vijftig jaar geleden is dat Aboriginals stemrecht kregen.

De naam Aboriginal is afkomstig van het Latijnse woord ab origine en betekent oorspronkelijk. Wetenschappers vermoeden dat de Aboriginals zo’n 50.000 jaar geleden vanuit Zuidoost-Azië naar Australië kwamen. Er was toen een landbrug tussen beide continenten, omdat door de ijstijd de zeespiegel daalde.

Cultuur van de Aboriginals

De Aboriginals hebben mede door hun afgelegen positie een unieke cultuur ontwikkeld. Het waren jagers en verzamelaars die met hun boemerangs en woomera (speerwerper) van het wild uit de natuur leefden. Ze leefden in stammen van hooguit 40 mensen en er was alleen contact tussen de stammen om ceremonies uit te voeren, huwelijken te sluiten of rituele gevechten te houden. Een voorbeeld hiervan zijn de Aboriginals uit Zuidoost-Australië die jaarlijks met elkaar gingen mottenvangen. De motten werden door de Aboriginals opgegeten en als een delicatesse beschouwd. Toen de eerste Europeanen er voet aan wal zetten, werden ze de ‘mottenjagers’ genoemd.

Engelse strafkolonie

Aan de unieke cultuur van de Aboriginals kwam abrupt een einde toen de Engelsen in 1788 van het continent een kolonie maakten. Het gebied werd Nieuw-Zuid-West Wales genoemd en werd gebruikt als strafkolonie. De Britse kolonisators eigenden zich het land toe en verdreven de Aboriginals, omdat die het begrip ‘landeigendom’ toch niet kenden.

Opvoedkampen & ‘gestolen generaties’

In een poging de cultuur van de Aboriginals te verbeteren, werden hun kinderen vanaf 1869 in Engelse opvoedkampen gestopt. Het doel van deze kampen was om de Aboriginals ‘beschaving’ bij te brengen en van Australië een westerse maatschappij te maken. Aboriginalfamilies werden uit elkaar getrokken en vele kinderen zagen hun ouders niet meer. De Engelsen hebben tot 1969 dit kampbeleid volgehouden. De gevolgen waren groot. Onderzoek heeft aangetoond dat veel kinderen van de ‘gestolen generaties’ de middelbare school niet afmaakten, dat ze drie keer zoveel kans maakten een strafblad te krijgen en twee keer zoveel kans maakten illegale drugs te gebruiken.

Excuses regering

In 2008 heeft de Australische regering haar excuses aangeboden aan de Aboriginals. ‘Voor de pijn, het lijden en het kwetsen van de gestolen generaties, hun nageslacht, achtergebleven families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. Tegen moeders en vaders, broers en zusters, voor het uiteenscheuren van families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. En voor de onwaardige behandeling en vernedering van een trots volk met een trotse cultuur, zeggen wij sorry,’ aldus de Australische regering.

Misdaden uit het verleden rechtzetten

De regering probeert vandaag de dag steeds meer misdaden uit het verleden recht te zetten. De Aboriginals gemeenschappen kampen vandaag de dag met armoede, werkloosheid en drankmisbruik. Door deze achtergestelde bevolkingsgroep meer in de samenleving op te nemen, hopen de Australiërs deze problemen op te lossen. Een grondwetswijziging kan hier wellicht bij helpen.

<h3><strong>Bronnen</strong></h3>
<ul>
<li>Australië.nl, ‘<a href="http://www.australie.nl/australie/reisgids/aboriginals/geschiedenis-van-... target="_blank">Geschiedenis van de Aboriginals</a>’.</li>
<li>Kunstencultuurinfonu.nl, ‘<a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/56291-de-strijd-van-de-ab... target="_blank">De strijd van de Aboriginals</a>’.</li>
<li>Wikipedia.org, ‘<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Stolen_Generations" target="_blank">Stolen Generations</a>’.</li>
</ul>
&nbsp;
<h3>Afbeelding</h3>
<ul>
<li><span class="mw-mmv-source-author"><span class="mw-mmv-author">Antoine, Fauchery, '<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Indigenous_Australians#/media/File:Aborigi... target="_blank">Aboriginals</a>' (Public Domain).
</span></span></li>
</ul>

Rubrieken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.