Geen afbeelding beschikbaar

De Akropolis van Athene

Volgens de Griekse ex-minister Gerasimos Giakoumatos zouden historische sites en monumenten in Griekenland, zoals de Akropolis van Athene, geleased moeten worden om geld te verdienen voor het in crisis verkerende land. De Akropolis was in de Oudheid het religieuze centrum van Athene.

De Akropolis van Athene is het 156 meter hoge plateau midden in de stad. Er zijn in de Griekse wereld meerdere Akropoleis te vinden. De Akropolis van Athene is echter zo bekend dat deze ook wel simpelweg wordt aangeduid als de Akropolis.

Ontstaan

Al uit het zesde millennium voor Christus zijn sporen van bewoning in het gebied rond Athene gevonden. Het is niet zeker vanaf wanneer de Akropolis versterkt en bewoond werd. Het verhoogde plateau lag midden in een vruchtbare vlakte en op veilige en toch niet te grote afstand van de zee. De locatie was hierdoor ideaal voor bewoning. Door piraterij werden veel belangrijke steden in de Oudheid een paar kilometer van de zee gebouwd, zodat zij geen last hadden van roversbendes. Athene, maar ook Rome, zijn hier goede voorbeelden van.

Vroegste bewoning

Op het Griekse vastenland kwam rond 1600 voor Christus de Myceense beschaving op. De Myceense periode was de eerste belangrijke periode van bewoning van de Akropolis. Uit de dertiende eeuw voor Christus stamt het oudste nu nog zichtbare deel van de Akropolis: de zes meter dikke zogenaamde Pelasgische muur. Toen de Myceense beschaving rond 1000 voor Christus geheel was verdwenen, brak er een donkere tijd aan voor de Griekse beschaving.

Zesde eeuw

Rond 560 voor Christus greep de Atheense tiran Peisistratos de macht in de stad door de Akropolis te bezetten, wat bewijs levert voor het belang van de Akropolis. Welke architectuur er voor deze periode op de Akropolis stond, is niet geheel duidelijk. In de zesde eeuw werden een aantal nieuwe religieuze bouwwerken opgericht, waaronder de Oude Athenatempel. Deze tempel was gewijd aan de beschermheilige van de stad: de godin Athena Polias.

Perikles

In 480 voor Christus werden Athene en de Akropolis verwoest door een invasiemacht van de Perzen. Nadat de Perzen verjaagd waren, brak een gouden tijd aan voor Athene. In deze periode ontwikkelde de stadstaat zich tot een waar imperium. De belangrijkste staatsman in deze periode was Perikles. Hij zorgde er voor dat de verwoeste Akropolis werd herbouwd. Dit bouwproject gaf Athene met haar nieuwe bouwwerken een glorieuze uitstraling. Veel van de nu nog zichtbare gebouwen op de Akropolis stammen uit deze tijd.

Architectuur

De beeldhouwer Phidias en de architecten Ictinus en Callicrates waren verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de herbouw van de Akropolis. Zo ontwierpen zij het Parthenon. Dit gebouw nam de functie van de Oude Athenatempel over als prominentste bouwwerk en heiligdom voor de godin Athena. Het Parthenon is momenteel het belangrijkste overgebleven bouwwerk uit de klassieke Oudheid. Daarnaast werd andere belangrijke architectuur, zoals de Erechtheion tempel, in deze periode gebouwd.

Middelpunt

De Akropolis was het middelpunt van Athene. De Griekse redenaar Aelius Aristides (117 - 181) beschreef de Akropolis zelfs als het centrum van de wereld. De Akropolis was immers het centrum van Athene, Athene het centrum van Griekenland en Griekenland het centrum van de werel. De Akropolis met zijn vele tempels was tevens het middelpunt van het religieuze leven in Athene. In de eeuwen die volgden op de gouden tijd van het Atheense imperium werden nog enkele gebouwen aangepast en toegevoegd op de Akropolis, waarvan de Romeinse tempel van Augustus uit de eerste eeuw na Christus de belangrijkste was.

Overblijfselen

De overblijfselen van de indrukwekkende architectuur zijn tegenwoordig enorme toeristische trekpleisters. Veel van de op de Akropolis gevonden artefacten zijn te zien in het Akropolis Museum. De Griekse ex-minister Gerasimos Giakoumatos stelt nu echter voor om deze historische monumenten te leasen aan particuliere bedrijven om geld te verdienen.

 

Rubrieken: 

Landen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.