Dieppe 1942 landing

De bloedige weg van Dieppe naar Normandië

Vandaag in 1944 vond de geallieerde invasie plaats in Normandië. Tijdens deze militaire operatie met de naam 'Overlord', werden meer dan 150.000 manschappen ingezet. De gecombineerde aanval van amfibische landingen, parachutisten en luchtlandingstroepen creëerde een tweede front waardoor Nazi Duitsland in de tang genomen werd. 6 juni, D-day, was een harde, bloedige dag. Maar de weg ernaartoe was minstens zo moeilijk.

Amfibische landingen, behoren tot de meest riskante militaire operaties. Een aanvalsmacht vanuit zee is kwetsbaar. De verdediger op het land heeft bijna alle voordelen: een stabiele geschutsopstelling, overzicht en dekking. Bovendien zijn amfibische operaties logistiek vaak heel ingewikkeld, en spelen allerlei onzekere factoren zoals bijvoorbeeld het weer, een belangrijke rol.

Landing in Dieppe

Voor D-day hadden de geallieerden al enige ervaring opgedaan met aanvallen vanuit zee. Op 19 augustus 1942 voerde een Canadese strijdmacht een aanval uit op de Franse havenstad Dieppe. Het werd een totale catastrofe. Meer dan 4000 van de ruim 6000 soldaten sneuvelde, raakte gewond of werd krijgsgevangen. Een harde leerschool, die echter wel zijn (positieve) uitwerking had op de plannen voor D-day.

Gelukkig voor de geallieerden waren er ook enkele landingen die wel goed gingen, zoals later dat jaar Operatie Torch, de invasie van Noord Afrika. (november 1942). Torch was de eerste gecombineerde Engels-Amerikaanse operatie en één van de eerste echte gevechtsoperaties van de Amerikanen. Opnieuw een belangrijke leerschool, met name op het gebied van onderlinge communicatie.

Opmars vastgelopen

In 1943 landden geallieerde troepen op Sicilië. Bij deze aanval werden voor het eerst ook luchtlandingstroepen ingezet. De landing op Sicilië werd later dat jaar gevolgd door de landingen op het Italiaanse vasteland bij Salerno. Operatie Avalanche. Italië was zelfs het toneel van een derde landing bij Anzio, omdat de geallieerde opmars 135 kilometer ten zuiden van Rome was vastgelopen. Hoewel de landingen zelf vlot verliepen, slaagden de geallieerden er niet in uit het bruggenhoofd te breken. Pas na vier maanden lukte het om aansluiting te vinden met het zuidelijke leger.

Belangrijke lessen

Deze landingen voorafgaand aan D-day leerden de geallieerden belangrijke lessen over logistiek, het nut van voorafgaande beschietingen, het gebruik van luchtlandingstroepen, het belang van geheimhouding, en technische verworvenheden zoals bijvoorbeeld speciale tanks om mijnenvelden en andere versperringen op te ruimen. De operaties bij Dieppe en in de Middellandse Zee waren het fundament voor het succes van 'Operation Overlord.'

Afbeeldingen:

  • Foto: See page for author [Public domain or Public domain], via Wikimedia Common

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.