Grenzen Gambia

De grenzen van Gambia: zo ver de kanonnen reiken

Nederland stuurt vliegtuigen om Nederlandse burgers uit Gambia terug te halen. Er dreigen in Gambia namelijk ongeregeldheden uit te breken nu president Yahya Jammeh weigert plaats te maken voor zijn democratisch verkozen opvolger. Volgens een volksverhaal zijn de grenzen van Gambia bepaald door een Brits schip dat over de rivier voer en aan weerszijden haar kanonnen afschoot. Waar de kanonskogels landen, lagen de grenzen van Gambia. Een korte geschiedenis van het land.


Volksverhuizingen Noord-Afrika


De bekende geschiedenis van Gambia doet in zekere zin een beetje denken aan de volksverhuizing in Europa rond het einde van het West-Romeinse Rijk. In het noorden van Afrika veroverden de Arabieren rond 700 n.Chr. grote stukken land. Berbers, die daar tot dan toe woonden, werden richting het zuiden gedreven. Lokale stammen werden op hun beurt door de berbers zuidwaarts gedreven, tot het gebied waar nu Gambia ligt.


Europeanen in Gambia


Rond 1100 n.Chr. werd het gebied ingelijfd door het koninkrijk van Ghana, aan het begin van de 14e eeuw door het keizerrijk van Mali. In 1456 verscheen een nieuw volk op het toneel: de Portugezen. Tijdens een expeditie georganiseerd door Hendrik de Zeevaarder, zoon van de Portugese koning Johan I, voeren de Portugezen de rivier de Gambia op. Zij kregen de heerschappij over het gebied langs de rivier. Rond 1500 n.Chr. kwam de slavenhandel hier op gang. Een enorm aantal Afrikanen zou de komende eeuwen richting de beide Amerika’s verscheept worden. Portugese, Engelse, Franse, Nederlandse en Zweedse handelaren kwamen af op dit gebied.


De grenzen van Gambia


Gedurende de 18e eeuw was de regio een plaats van conflict tussen Frankrijk en Groot-Britannië. Het gebied wisselde regelmatig van eigenaar. Uiteindelijk werd bepaald dat controle over de rivier de Gambia, en daarmee ook over het huidige land, voor de Britten zou zijn. In 1889 werd hier akkoord over bereikt, en werden de grenzen opgemaakt. Volgens de Gambianen zou dit dus gebeurd zijn met behulp van een Brits schip dat over de Gambia voer en haar kanonnen afschoot. Voor dit verhaal, hoe interessant het ook is, is geen historisch bewijs. De huidige grenzen werden opgemaakt door nauwkeurige metingen en afspraken tussen de Fransen (die in buurland Senegal wikide baas waren) en de Britten.


Gambia wordt onafhankelijk


In 1965 werd Gambia onafhankelijk van de Britten, maar was nog wel onderdeel van het Brits Gemenebest. De koningin was daarmee nog wel het staatshoofd van Gambia. In 1967 tekenden Senegal en Gambia een samenwerkingsverbond. Het idee hierachter was dat de landen uiteindelijk één zouden worden. Gezien de geografische ligging van Gambia is dat geen vreemd idee. Gambia wordt in het noorden, oosten en zuiden omringd door Senegal. In 1989 werd het verbond verbroken.


President van Gambia


Vanaf 1972 tot 1994 was Dawda Jawara, leider van de People’s Progressive Party president van Gambia. Economisch ging het Gambia niet voor de wind. Uiteindelijk vond er een coup plaats in juli van 1994. Deze werd uitgevoerd door militairen onder leiding van Yahya Jammeh. Hij werd president, en is dat nog altijd. Met de jaren groeide ook de weerstand tegen president Jammeh. Hoewel hij werd herkozen in 2001, 2006 en 2011, werd de oppositie steeds groter. Voor de verkiezingen van december 2016 schaarde de oppositie zich achter één man: Adama Barrow. Deze won de verkiezingen met 46% van de stemmen. Jammeh kreeg 37% van de stemmen. Nu probeert president Jammeh de verkiezing ongeldig te laten verklaren. Zo kondigde hij de noodtoestand aan terwijl het hooggerechtshof zich buigt over de verkiezingsuitslag. Wanneer de uitslag van het hooggerechtshof precies valt, is in januari 2017 onbekend.

Bronnen

britannica.com The Gambia

accessgambia.com History

nu.nl Vliegtuigen Gambia

Afbeeldingen

wikimedia.org River Gambia

wikimedia.org Coat of Arms of Gambia, foto Fenn-o-maniC

Landen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.