Charles Manson

De moorden van Charles Manson

Een levenslange gevangenisstraf en dan toch trouwen. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de beruchte crimineel Charles Manson deed het. In december 2014 trad hij in het huwelijksbootje met de 26-jarige Afton 'Star' Burton. Charles Manson is bekend om zijn betrokkenheid bij zeven moorden in de jaren ’60. Een van die moorden was de moord op actrice Sharon Tate, de echtgenote van regisseur Roman Polanski.

Vroege leven van Charles Manson

Charles Manson werd op 12 november 1934 geboren. Charles’ moeder was een ongetrouwd meisje van zestien. Iets waarover Manson later zou zeggen dat hij al vanaf zijn geboorte een outlaw, vogelvrij, was. Als jongen kwam hij al snel met justitie in aanraking. Aan het einde van de jaren ’40 en het begin van de jaren ’50 werd hij naar een serie internaten gestuurd, waar hij steeds weer wist te ontsnappen. Toen Manson volwassen werd ging dit zo door. Hij onderhield zichzelf en zijn gezin met criminele activiteiten. Hij trouwde twee keer, maar doordat hij het grootste deel van de tijd in de gevangenis zat, liepen beide huwelijken al snel stuk. Toen hij in 1967 op 32 jarige leeftijd weer vrij kwam had hij de helft van z’n leven in de gevangenis of internaten gezeten.

De Manson Family

Na zijn vrijlating trok Manson naar San Francisco. Daar leerde hij Mary Brunner kennen. Dat werd het begin van wat de ‘Manson Family’ zou worden. Het was 1967 en San Francisco zat midden in de ‘Summer of Love’. Manson presenteerde zichzelf als een soort goeroe en kreeg een hele schare -vooral vrouwelijke- volgelingen, die allemaal bij Brunner en Manson in trokken. Het was in deze tijd dat Manson de eerste ideeën begon te ontwikkelen die zouden leiden tot de latere moordzaken.

Helter Skelter

Manson had een volgens sommigen obsessieve passie voor de muziek van de Beatles ontwikkeld. Hij interpreteerde de teksten en muziek als een soort geheime code waarin opdrachten en boodschappen verborgen waren. Een van die boodschappen was de aankondiging van een grote apocalyptische oorlog tussen blanken en zwarten. Tijdens die oorlog, die door Manson Helter Skelter werd genoemd, naar het liedje van de Beatles, zou de groep van Manson onderduiken in een ondergrondse schuilplaats in de Death Valley. Als de oorlog afgelopen zou zijn, zouden Manson en de zijnen weer opduiken om de leiding over de wereld over te nemen. Het was ook in deze tijd dat Manson in aanraking kwam met de mensen die hij later zou laten vermoorden. Via via kwam hij in contact met wat mensen uit de muziekwereld in Los Angeles, waaronder Terry Melcher. Via deze mensen regelde Manson een opnamestudio om een plaat op te nemen. Tot een platencontract kwam het echter nooit.

De moorden door de Manson Family

In 1969 had Charles Manson zijn theorie over de Helter Skelter-oorlog helemaal uitgewerkt. Samen met zijn ‘Family’ had hij alle voorbereidingen getroffen. Om zijn profetie uit te laten komen had de wereld alleen nog een klein zetje nodig vond Manson. Daarom zou de Manson Family de oorlog veroorzaken door moorden te plegen. Het moest erop lijken dat de moorden werden gepleegd door wat hij ‘blackies’ noemde. De daaropvolgende blanke verontwaardiging zou dan de oorlog ontketenen. Nadat het platencontract werd afgewezen Terry Melcher stuurde Manson een aantal leden van zijn Family naar het huis waarvan hij dacht dat Melcher er woonde. De groep kreeg de opdracht om iedereen die binnen was zo bruut mogelijk te vermoorden. Melcher woonde er echter niet meer op het adres. Het huis was verhuurd aan Sharon Tate, die er die avond met een aantal vrienden was. De leden van de Family richtten een bloedbad aan. Op de vijf gevonden lichamen werden niet minder dan 102 steekwonden aangetroffen. De dag na de moord op Tate ging een groepje van de Family naar het huis van de familie LaBianca. Het aanwezige echtpaar werd net zo bruut vermoord als de slachtoffers in het huis van Tate. In beide gevallen werden met het bloed van de slachtoffers boodschappen op de muren geschreven.

Leden van de Family worden veroordeeld

De moorden kwamen vrij snel uit. Leden van de Family praatten hun mond voorbij. De politie werd ingelicht en het kwam tot een rechtszaak, waarin Manson ter dood werd veroordeeld.  Andere leden van de Family werden tot celstraffen veroordeeld. De doodstraf van Manson werd veranderd in levenslang toen Californië de doodstraf afschafte.

Nalatenschap van de Manson Family

De Manson Family en de moorden die zij begaan hebben, spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Mede door de grote aandacht die de zaken van de media kregen, werd Manson een soort cultfiguur. Het verhaal over de Manson Family is een inspiratiebron geweest voor een aantal films en fictie en non-fictie boeken. Ook muzikanten hebben zich laten inspireren door de Manson family. Nummers van Manson zijn gecoverd door andere bekende bands, en shockrocker Brian Hugh Warner heeft het tweede deel van zijn artiestennaam Marilyn Manson ontleend aan de Manson Family. De inmiddels tachtig jaar oude Manson zelf zit nog altijd gevangen, een aantal verzoeken om voorwaardelijk vrij te komen zijn afgewezen. Zoals het er nu naar uit ziet zal hij in ieder geval niet voor zijn 92e vrij komen.

Bronnen:

accuracyproject.org: Manson, Charles

en.wikipedia.org: Charles Manson 

C.M. Manson, N.Emmons: Manson in his own words (1986) ingezien via books.google.nl 

online.ceb.com: People v. Manson

Afbeelding:

commons.wikimedia.org

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.