De naziwetenschapper die het tot de NASA schopte

Trending – Nu Noord-Korea en Amerika hun raketsystemen testen, neemt de spanning in de wereld toe. Wie was de bedenker van de raket? waarmee zo veel bereikt kan worden, maar ook zo veel dood en verderf mee kan worden gezaaid.

De naziwetenschapper die het tot de NASA schopte

Wernher von Braun werd geboren in Wirsitz, dat in het huidige Polen ligt. Zijn moeder gaf hem voor zijn communie een telescoop. Daardoor werd Von Brauns interesse voor de sterrenkunde en astronomie gewekt. In 1925 verhuisden Braun en zijn ouders naar Berlijn, waar hij op de Technische School van Berlijn mechanische bouwkunde studeerde. In 1932 haalde Braun zijn diploma. Hij ging verder met een studie fysica aan de Universiteit van Berlijn. Tijdens zijn studie deed Braun onderzoek naar het gebruik van vloeibare brandstof bij de lancering van een raket.

Raketgeleerde tijdens het naziregime

Toen Braun in 1934 afstudeerde, lukte het hem tevens om een raket tot zo’n 2,4 kilometer hoogte te lanceren. Ondertussen nam de macht van de nazi’s in Duitsland toe en ook Braun sloot zich aan bij de NSDAP. Naar eigen zeggen deed hij dit omdat hij anders niet verder mocht werken aan zijn geliefde project: de raket. Naar eigen zeggen was hij geïnspireerd geraakt door de belofte van welvaart en rijkdom die de NSDAP beloofde, maar had zijn lidmaatschap niets met politiek te maken.

De V2 raket en overgave van Braun

In 1940 werkte Braun aan een nieuw superwapen; de A-4 raket. Deze raket zou later bekend worden als de V-2 raket die vaak werd afgevuurd op Londen. Later zou Braun ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de V-4 raket, die nog vele malen dodelijker was dan zijn voorganger. Toen het rode leger in 1945 steeds dichter bij het laboratorium van Braun kwam, besloot hij met zijn team te overleggen hoe ze zich zouden overgeven, en niet onbelangrijk, aan wie. Omdat ze geen vertrouwen hadden in de Sovjets besloten Braun en zijn team zich over te geven aan de Amerikanen. Na een lange tocht waarin het team van Braun de SS’ers die hen bewaakten continu moesten misleiden, bereikten Braun en zijn team Oostenrijk waar ze een Amerikaanse soldaat tegenkwamen.

Brauns carrière in Amerika

Na zijn overgave werd Braun een belangrijke pion in ‘Operation Overcast’ een missie van het Amerikaanse leger met als doel om zo veel mogelijk Duitse geleerden, economen en andere intellectuelen onder te brengen in Amerika. Dit moest met gepaste snelheid gebeuren, omdat de Sovjets ze anders voor zouden zijn. Het nazi verleden werd stilgehouden door de Amerikaanse instanties, waardoor Braun naam kon maken in de Amerikaanse ruimtevaartkringen. In 1952 schreef Braun mee aan plannen om de eerste persoon op de maan te krijgen. Hij bedacht een systeem waarbij er in fases ruimtestations en ruimteschepen gebouwd moesten worden, waarna een maanmissie mogelijk zou zijn. Het plan zou veel meer gaan kosten dan dat de Amerikaanse overheid erin wilde investeren, maar Brauns plannen golden wel als basis voor het Apolloproject. Braun overleed in 1977 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierkanker.

<h3>Bronnen:</h3>
Biography.com: <a href="https://www.biography.com/people/wernher-von-braun-9224912" target="_blank">Wernher von Braun</a>

Wikipedia.org: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun" target="_blank">Wernher von Braun</a>

Dhm.de: <a href="https://www.dhm.de/lemo/biografie/wernher-braun" target="_blank">Bio</a>

Notablebiographies.com: <a href="http://www.notablebiographies.com/Tu-We/Von-Braun-Wernher.html" target="_blank">Werner</a>
<h3>Afbeelding:</h3>
Wikimedia Commons: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dr._Wernher_von_Braun_in_his_Off... target="_blank">Wernher</a>

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt