Geen afbeelding beschikbaar

Desmond Tutu wint de Nobelprijs voor de Vrede

Op 16 oktober 1984 wint Desmond Tutu de Nobelprijs voor de vrede voor zijn jarenlange strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hij was de eerste donkere aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad en speelde een hoofdrol in de antiapartheidsbeweging. Hij predikte een geweldloze revolutie.

In 1948 werd de apartheid ingevoerd in Zuid-Afrika. De blanken in het Afrikaanse land wilden hun macht en status behouden tegenover de donkere bevolking. Om hun vooraanstaande positie te behouden werden er in 1948 wetten opgesteld waarmee de blanken hun privileges behielden en de Afrikanen aan allerlei regels gebonden waren en werden beperkt in hun vrijheid.


Strijd tegen apartheid


Desmond Tutu had zijn toekomstdroom om arts te worden nooit kunnen verwezenlijken door zijn huidskleur en begon zich te verzetten tegen het systeem van racisme dat heerste in zijn vaderland. Door middel van preken, lezingen en geschriften probeerde hij zijn mening te ventileren en ook anderen ervan te overtuigen dat de apartheid afgeschaft moest worden. Tutu riep op tot een geweldloze revolutie, waarbij hij streefde naar gelijkheid en verzoening.


Aartsbisschop Tutu


In 1976 werd Tutu aartsbisschop van Lesotho, deze nieuwe functie bood hem de mogelijkheid een breder publiek te bereiken met zijn ideeën. In 1978 werd Tutu aangesteld als secretaris-generaal van de Anglicaanse raad van kerken. Tutu klom steeds verder op binnen de kerk maar bleef zich publiekelijk verzetten tegen de apartheid. Hij steunde de anti-apartheidspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) met Nelson Mandela aan het hoofd.


Nobelprijs voor de Vrede


Op 16 oktober 1984 kreeg hij voor zijn tomeloze inzet in de strijd tegen de apartheid de Nobelprijs voor de Vrede toegewezen. Ook na toekenning van deze belangrijke onderscheiding bleef Tutu zijn strijd voortzetten. In 1990 werd de apartheid afgeschaft en vier jaar later werden de eerste verkiezingen gehouden die voor elke inwoner van Zuid-Afrika toegankelijk waren ongeacht ras of huidskleur. Na deze verkiezingen werd Nelson Mandela de eerste donkere president van Zuid-Afrika. Meer informatie over Desmond Tutu: /nieuws/tutu_de_soweto_rellen_en_de_apartheid/  

Bronnen


 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.