WK-finale 1974, West Duitsland tegen Nederland

Dopinggebruik van sporters in West-Duitsland

''Ik wist toen niet beter dan dat West-Duitse voetballers altijd groter en flinker dan wij waren. Ze waren lichamelijk meer ontwikkeld, maar daarover werd altijd gezegd dat dit kwam omdat ze meer bier dronken”, aldus Johan Cruijff maandag 5 augustus 2013 in zijn column in de Telegraaf. Zaterdag 3 augustus werd bekend dat sporters uit het voormalige West-Duitsland sinds de jaren ’70 systematisch gebruik maakten van doping, iets wat zij Oost-Duitsland jarenlang verweten.


Hoewel het dopinggebruik in Oost-Duitsland jarenlang werd veroordeeld, vond het in West-Duitsland sinds de jaren ’50 ook al plaats. Vanaf de jaren ’70 gebeurde dit stelselmatig, met steun van de regering. Zo bleek afgelopen zaterdag uit een rapport van de Berlijnse Humboldt-Universiteit. De aanleiding voor het stelselmatige dopinggebruik waren de resultaten van de Olympische Spelen van Mexico in 1968, waar de sporters van de DDR hoger scoorden dan West-Duitse sporters. Zodoende besloten ook de West-Duitsers tot actie over te gaan.


Doping in Oost-Duitsland


Uit het rapport van de Humboldt-Universiteit bleek dat een West-Duitse minister had geëist over ‘dezelfde middelen als de Oost-blok-atleten’ te beschikken. Het dopingprogramma in de DDR had een officiële naam, namelijk Staatsplan 14.25. Oost-Duitse sporters kregen vaak zonder het zelf te weten doping toegediend. Vooral bij vrouwen wierp het dopinggebruik zijn vruchten af. Omdat West-Duitsland niet onder wilde doen voor Oost-Duitsland, de grote rivaal gedurende de Duitse opdeling tussen 1949 en 1990, begon de regering in Bonn rond 1970 daarom met de financiering van ontwikkelingskosten van doping, zoals bijvoorbeeld anabolen en EPO.



Leestip



Berlijnse muur Berlijnse muur


€ 20.99



 




Afname van doping


In West-Duitsland waren Voetballers de grootste afnemers van de doping. Ook minderjarige en vrouwelijke sporters kregen doping toegediend, ook al was dat bij wet verboden. In het laatste geval ging het met name om de toediening van anabolen. Dat de afname van doping op grote schaal plaats vond blijkt uit het feit dat alleen al lokale sportbonden in de steden Freiburg, Keulen en Saarbrücken gezamenlijk voor zeker 10 miljoen Duitse mark aan verboden middelen in huis haalden.


WK-finale 1974


Of de West-Duitse voetballers ook doping gebruikte gedurende de WK-finale tegen Nederland in 1974 is nog onduidelijk. Johan Cruijff, die tijdens de WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland voetbalde, zei maandag 5 augustus in een column dat hem destijds niets wat opgevallen aan het dopinggebruik onder de West-Duitsers. Het feit dat de West-Duitse voetballers lichamelijk meer ontwikkeld waren schreef Cruijff toe aan de grotere hoeveelheden bier die zij dronken. 


Het nieuws over het dopinggebruik van West-Duitse sporters sinds de jaren ’70 werd in 2013 bekend nadat het dagblad Süddeutsche Zeitung de hand wist te leggen op een geheim rapport van de Berlijnse Humboldt-Universiteit. Het rapport was in april al gereed, maar moet officieel nog worden gepubliceerd. Zowel atleten, artsen als politici werden in het rapport genoemd. Ook in Nederland verschenen berichten dat Nederlandse voetballers in die tijd op grote schaal doping gebruikten. In het boek "Voetbalmysteries. Opgelost" vertelde Guido Derksen dat Nederlandse voetballers ook doping gebruikt hadden in deze tijd.  

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.