Geen afbeelding beschikbaar

Duitsland wint de gevechten om Geluveld

Op 31 oktober 1914 veroverden de Duitsers het Belgische dorp Geluveld. De gevechten maakten deel uit van de Eerste Slag bij Ieper, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan het begin van deze oorlog hadden de Duitsers de sterkste troepenmacht van Europa. Een van de regimenten van het Duitse leger die meevocht tijdens de slag om Geluveld was het 16e Beierse regiment, het regiment waar Adolf Hitler bij diende.


De Eerste Slag om Ieper


Bij de Eerste Slag om Ieper vochten de Britse, Franse en Duitse legers om de controle over het gebied rondom Ieper in België. Dit gebied was van strategisch belang vanwege de spoorwegen die erdoorheen liepen en de toegang richting de haven van Calais. Het Belgische dorpje Geluveld lag boven op een helling en was een belangrijk geografisch en tactisch punt in dit gebied.


De Duitsers begonnen een groot offensief richting Geluveld. Van meerdere kanten vielen ze het dorp aan. Op 29 oktober probeerden de Duitsers Geluveld te bezetten. Ze bleven aanvallen, hoewel het ze weinig succes opleverde. Pas na een aantal dagen, op 31 oktober, kwam hier verandering in.


De strijd om Geluveld


Op de ochtend van 31 oktober begon een aantal Duitse regimenten aan een nieuwe opmars richting het dorp. Hieronder bevond zich het 16e Beierse regiment, waar Adolf Hitler in diende. Van meerdere kanten werden de Fransen en de Britten teruggedrongen. Omdat de Duitse druk te groot was besloten de Britten zich een paar honderd meter terug te trekken uit Geluveld. Na een aantal heftige vuurgevechten tussen de twee partijen, kon de Duitse macht even worden afgeremd. Veel van de Duitse officieren waren bij de vuurgevechten om het leven gekomen.


Duitse overwinning


De gevechten gingen door en de Duitsers konden weer oprukken. Met veel moeite slaagden zij erin Geluveld te heroveren op de Fransen en de Britten. Het Duitse leger bij Geluveld bestond voornamelijk uit ongetrainde vrijwillige soldaten, waaronder Adolf Hitler. Hierdoor duurde het lang voordat het leger, dat qua aantal ruim in de meerderheid was, erin slaagde het dorp te bezetten. Ook leidde dit tot grote verliezen in de manschappen, naar schatting werden deze van 3000 man teruggebracht tot 750 man. De Duitsers wisten tijdens het vervolg van de Eerste Slag bij Ieper echter geen doorbraak te forceren en de strijd bleef uiteindelijk onbeslist. Dit vormde het begin van de loopgravenoorlog.
 

Bronnen


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.