Eerste tentoonstelling van de Tyrannosaurus Rex
Na een tip van T-rex deskundige Pete Larson vertrok het opgravingsteam van Naturalis vorige week naar Wyoming in de VS om daar een Tyrannosaurus Rex op te graven. De zoektocht was vergeefs toen bleek dat er geen skelet was. Van de Tyrannosaurus Rex, afkomstig uit Noord Amerika, zijn de afgelopen 100 jaar tientallen skeletten gevonden, waarvan slechts twee exemplaren voor meer dan 50 procent compleet zijn. De eerste tentoonstelling van de Tyrannosaurs Rex vond plaats in 1913 in de American Museum of Natural History.
De eerste resten van de Tyrannosaurus werden in 1874 gevonden in Golden, Colorado. Het ging hier slechts om een tand, die ook nog eens foutief werd toegeschreven aan Deinodon Horridusen, een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs. In 1890 werden meerdere resten opgegraven door John Bell Hatcher bij Cow Creek in Wyoming. Dit keer ging het om voetbeenderen, waarvan het echter onzeker is of ze ook daadwerkelijk aan Tyranosaurus toebehoorden.
De eerste vondsten van de Tyrannosaurus
De eerste skeletdelen die zeker toebehoorden aan de Tyrannosaurus werden twee jaar later ontdekt door Paleontoloog Edward Drinker Cope in South Dakota, al werd het bestaan van de Tyrannosaurus pas in 1905 ontdekt. Ook Drinker schreef zijn vondsten foutief toe aan een andere soort, dit keer aan een plantenetende ceratopide, een dinosaurus met hoorns op de neus en wenkbrauwen, een enorm nekschild met vaak stekels aan de rand. In 1896 vond John Bell Hatcher nog een achterpoot en een bekken, al behoorden deze mogelijkerwijs tot een andere soort.
Benoeming Tyrannosaurus Rex
In 1900 werden er in Wyoming meer complete resten gevonden van de dinosaurus. Twee jaar later werd nog eens een gedeelte van een schedel en een skelet gevonden in de staat Montana door Barnum Brown. Henry Fairfield Osborn, museum directeur van de American Museum of Natural History, ontdekte dat de twee skeletten tot eenzelfde soort behoorden. Hij voorzag het beestje van een naam en gaf als eerste een uitgebreide beschrijving van de ‘Tyrannosaurus Rex’, of in de volksmond T-rex.
Tentoonstelling T-rex
Men kreeg pas echt een goed beeld van de T-rex toen Barnum Brown in 1908 nog een skelet vond dat bijna voor de helft compleet was, opnieuw in Montana. Naar aanleiding van deze vondst plande Henry Fairfield Osborn in 1913 een spectaculaire opstelling in zijn museum van een vechtend paar Tyrannosauriërs: het exemplaar uit 1900 zou in een ineengedoken houding geplaatst worden en het skelet uit 1908 torende daar dan boven uit. Het moest een gevecht uitbeelden om de overblijfselen van een Hadrosauriër. Uiteindelijk kon om technische redenen alleen het laatste skelet tentoongesteld worden. De ruimte was namelijk te klein om beide skeletten kwijt te kunnen.
Populariteit T-rex
T-rex werd onmiddellijk populair bij het grote publiek. Hoewel T-rex oorspronkelijk een horizontale houding had werd hij opgesteld in een sterk opgerichte positie. Hierdoor werden de stalen beugels die het skelet overeind hielden minder belast. In de jaren ’80 werd echter algemeen aanvaard dat een dergelijke houding niet klopte, waardoor het skelet begin jaren ’90 opnieuw gemonteerd werd in de juiste, meer horizontale houding. Het exemplaar uit 1908 is nog steeds te zien in het American Museum of Natural History.
Latere vondsten
In 1990 werd het meest complete en oudste skelet van Tyrannosaurus gevonden door Sue Hendrickson in South Dakota. ‘Sue’, vernoemd naar de gelukkige vindster, was voor 73 procent compleet en afkomstig uit het Krijt-tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Het eerste skelet met complete voorarmen, genaamd ‘Peck’s Rex’ werd gevonden in 1997 door Keith Rigby in Montana. Deze dinosaurus zou ruim 15 meter lang zijn geweest. ‘Bucky’ en ‘Jane’ werden vervolgens opgegraven in 1998 en 2001.
Nog steeds worden er zo nu en dan overblijfselen van de T-rex opgegraven. Naturalis zocht vorige week naar de Tyrannosauris om een publiekstrekker in huis te halen. Het zou het eerste originele exemplaar zijn dat in Europa tentoongesteld was. Hoewel er geen skelet te vinden was heeft het team de moed nog niet opgegeven en zet ze haar zoektocht nog even verder.
<h3>Bronnen</h3>
<p> </p>
<p>- Volkskrant, 'Team van Naturalis speurt (...)', Lisa Bontenbal, 8-5-2013.</p>
<p>- Animal.discovery.com, <a title="Tyrannosaurus" href="http://animal.discovery.com/dinosaurs/tyrannosaurus.htm" target="_blank">'Tyrannosaurus'</a></p>
<p>- Dinosaurs.about.com, <a title="How was Tyrannosaurus Rex Discovered?" href="http://dinosaurs.about.com/od/typesofdinosaurs/a/trexhistory.htm" target="_blank">'How was Tyrannosaurus Rex (...)'</a></p>
<p>- Wikipedia, <a title="Tyrannosaurus" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Tyrannosaurus" target="_blank">'Tyrannosaurus'</a></p>
<p> </p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia Commons,<a title="Skull of the great carnivorous dinosaur Tyrannosaurus in the American Museum" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tyrannosaurus-skull.jpg" target="_blank"> 'Skull of the great (...)'</a></p>