Farao Menkaura
Onlangs hebben archeologen in een eeuwenoude verwoeste stad in Israël een deel van een sfinx opgegraven, een mythologisch dier dat half mens en half leeuw is. Zeer waarschijnlijk werd het beeld eeuwen geleden vanuit Egypte naar Israël vervoerd. De sfinx dateert uit de tijd van farao Menkaura, die 4000 jaar geleden over het oude Egypte heerste.
Menkaura werd geboren als de zoon van farao Chefren en Khameremebty I in het Oude Egypte. Waarschijnlijk volgde Menkaura zijn vader op in 2532 voor Christus, en werd daarmee de zesde farao van de vierde dynastie in Egypte, die gedateerd wordt van circa 2639 tot 2504 voor Christus. Volgens de Turijnse koningslijst regeerde Menkaura gedurende een periode van 28 jaar. Manetho, een Griekstalige Egyptenaar uit 250 voor Christus, ging uit van een regeerperiode van 63 jaar. Hoelang Menkaura over Egypte heerste is dus niet helemaal zeker.
Piramide van Gizeh
Menkaura was een van de farao’s die de beroemde piramiden bij Gizeh liet aanleggen, op dezelfde plek waar de bekendste sfinx van Egypte zich bevind. Verder stond de farao bekend om de vele beelden die hij van zichzelf liet vervaardigen, meestal afgebeeld met godinnen en zijn vrouw Khamerernebty II. Met haar kreeg hij drie kinderen, waarvan twee zoons en één dochter.
Leestip
De Afrikaanse oorsprong van de farao's
€ 24.95
Dodentempel van Menkaura
Volgens de verhalen van de Griekse historicus Herodotus, die in de 5e eeuw voor Christus leefde, was Menkaura de meest rechtvaardige heerser van alle farao’s. Wanneer hij precies overleed is onbekend. Volgens Herodotus kreeg Menkaura via een orakel te horen dat hij op een zeker moment nog zes jaar te leven had. Daarop zou de farao aan het drinken geslagen zijn, en leefde door de grote hoeveelheden wijn 12 jaar langer dan voorspeld was. Na Menkaura’s dood voltooide zijn zoon en opvolger Sjepseskaf de dodentempel waar Menkaura werd aanbeden. Dit bleef zo tot aan de dood van Pepi II, een farao uit de 6e dynastie die liep van ongeveer 2347 tot 2216 voor Christus.
De sfinx die onlangs in Israël werd gevonden kon worden gedateerd door de inscripties in het beeld over Menkaura. Dit is volgens wetenschappers uniek, omdat nooit eerder beelden met inscripties van deze farao zijn gevonden. Mogelijk werd het beeld 15 tot 13 eeuwen voor Christus naar Israël gebracht als oorlogsbuit.
Bronnen
- NOS.nl, ‘Deel van sfinx opgegraven in Israël’, 11-7-2013.
- Touregypt.net, ‘Menkaure, the last great (...)’.
Afbeelding
- Flickr.com, ‘Statue of Menkaure’.
Leestip
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
De Afrikaanse oorsprong van de farao's