Gandhi in Zuid-Afrika
Bij de ‘University of Ghana’ in Accra staat sinds juni 2016 een standbeeld van Gandhi. Professoren en studenten zien het beeld liever verdwijnen en voeren actie. De actievoerders zeggen dat Ghandi zich tijdens zijn leven racistisch uitliet over Afrikanen. Gandhi heeft een belangrijk gedeelte van zijn leven in Afrika doorgebracht. Racisme was daar eind 19de eeuw aan de orde van de dag. Hoe is Ghandi door deze periode uit zijn leven beïnvloed?
De bekende Ghandi
Ghandi is bij velen bekend als de man met de ronde bril die op een vredige manier streed tegen het imperalisme . Hij werd geboren op 2 oktober 1869 in het dorpje Probandar in India. Ghandi werd opgevoed met het principe van Ahimsa, waarbij gestreefd wordt om andere wezens geen pijn te doen. Hij was dan ook vegetariër. Toen hij dertien was, trouwde hij met Kasturba Makharji.
Studietijd
Hij studeerde aan de universiteit van Bombay en kreeg de mogelijkheid om naar Groot-Brittannië af te reizen en rechten te studeren aan het University College London. Hij vond die periode in zijn leven zwaar, omdat het moeilijk was om vegetariër te zijn en het overmatig alcoholgebruik hem stoorde .
Zuid-Afrika
Na zijn studie reisde hij naar Natal in Zuid-Afrika. Daar woonde een grote Indiase bevolkingsgroep. Deze periode was zeer belangrijk voor het verdere verloop van zijn leven. In het Zuid-Afrika van de 19de eeuw was racisme aan de orde van de dag. Zo werd hij uit de trein gezet, omdat hij weigerde met zijn eersteklas kaartje in de derde klasse te gaan zitten. Door zijn tijd in Zuid-Afrika vormde zijn latere wereldbeeld.
Natal Indian Congress
In 1894 las Gandhi in de krant dat Indiërs het recht om te stemmen zouden verliezen. Hij blies zijn plannen af om terug te keren naar India en hielp met het oprichten van de Natal Indian Congress. Twee jaar later keerde hij korte periode terug naar India om zijn vrouw en kinderen op te zoeken. In september 1906 zette hij zijn plannen voor vreedzaam protest uiteen tijdens een bijeenkomst in Johannesburg.
Vreedzaam protest tegen de paswetten
Hij riep de bevolking op zich op een vreedzame manier te verzetten tegen de paswetten. De paswetten verplichtten kleurlingen en donkere mensen in Zuid-Afrika om te allen tijde een pas bij zich te dragen. Duizenden mensen werden in elkaar geslagen en gevangen gezet, maar zij streden niet terug. Hij hield dit zeven jaar vol, waarna hij terugkeerde naar India om daar verder te strijden tegen racisme en ongelijkheid. Nadat hij was teruggekeerd naar India werd hij leider van de Indiase onafhankelijkheidstrijd.
Bril van Gandhi gestolen
De tijd in Zuid-Afrika was erg belangrijk in het leven van Ghandi. Hij zou de Indiërs leiden in een strijd tegen de Engelse overheersing van India. Op latere leeftijd droeg Gandhi een ronde bril en doeken van katoen dat op ouderwetse, Indiase wijze, gesponnen was. Deze bekende bril werd een aantal jaar gestolen uit de vitrine van het museum van de Sevagram-gemeenschap nabij de stad Wardha. In het museum zijn ook andere persoonlijke spullen te zien zoals een paternoster, een pennenhouder en een spinnewiel.
Dit artikel verscheen eerder op IsGeschiedenis en is bewerkt om aan te sluiten op de actualiteit door Gijs Leppers