Gay Krant door de jaren heen
Voormalig medewerkers van de Gay Krant verklaren dat Henk Krol die jarenlang hoofdredacteur van het blad was, gelogen heeft over de pensioenkwestie. Vorige week werd bekend dat Krol jarenlang de pensioenpremies voor zijn personeel niet heeft betaald. Krols reactie hierop was dat hij van niks wist omdat cruciale informatie voor hem zou zijn achtergehouden. Henk Krol is jarenlang de drijvende kracht geweest achter de Gay Krant.
In het Eindhovense homo café Du Masher begon het allemaal voor de Gay Krant. De eigenaar van het café had de traditie om elk jaar met de jaarwisseling een cadeautje te geven aan zijn klanten. Tijdens de jaarwisseling van 1979/1980 hadden Henk Krol en zijn partner Joop Boonstra voor de grap een krantje van twee dubbelgevouwen A4’tjes gemaakt als cadeau voor de klanten van de bar. Het informatieve krantje voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen sloeg aan bij het publiek en al snel groeide het uit tot een echt tijdschrift dat gerund werd door de twee bedenkers.
Stichting Vrienden van de Gay Krant en Mr. Gay Krant verkiezing
In december 1980 kwam er een nieuw onderdeel van de Gay Krant bij namelijk de Mr. Gay Krant verkiezing. Hierbij konden de lezers van het blad uit een groep van jonge mannen kiezen welke ze het leukst vonden. De winnaar kreeg dan een jaar lang de titel Mr. Gay Krant. In 2005 werd de verkiezing voor het laatst gehouden omdat de makers het niet meer bij het serieuze imago van de Gay Krant vonden passen. Een jaar na de eerste uitgave werd ook de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) opgericht. De Stichting streed voor de rechten en emancipatie van lesbiennes en homoseksuelen in de Nederlandse samenleving. Een belangrijk punt was om het voor twee personen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken om in het huwelijk te treden. Op 1 april 2001 werd dit streven gerealiseerd. Tegenwoordig is de organisatie bezig met acties tegen ambtenaren die homohuwelijken weigeren en het oplossen van problemen met allochtonen jongeren en homoseksualiteit.
Professionalisering
In 1987 professionaliseerde het blad zich en vestigde zich in Best. Het blad werd voortaan uitgegeven door de Best Publishing Group. In de jaren ‘80 en jaren ‘90 was de Gay Krant een belangrijk blad omdat de homoseksuelen wereld groeide en informatie noodzakelijk werd. De Gay Krant was zodoende ook het eerste blad dat informeerde over aids. Van 1992 tot en met 2006 werd ook jaarlijks de Gay Krant Award uitgereikt aan de persoon die zich dat jaar het meest had ingezet voor homo-emancipatie.
Faillissement
In 2007 ging de Gay Krant verder onder de naam GK Magazine waarbij het meer een glossy werd. Op 12 september 2012 stopte Henk Krol als hoofdredacteur omdat hij als fractievoorzitter was verkozen om de 50PLUS partij te leiden in de Tweede Kamer. In maart 2013 ging uitgeverij Best Publishing Group failliet en de Gay Krant daarmee ook. In augustus 2013 maakte het blad echter een doorstart. Oud-hoofdredacteur Krol heeft zijn functie in de Tweede Kamer nu moeten opgeven vanwege het schandaal met de pensioenpremiers.
Bronnen
- - Omroepbrabant.nl, De geschiedenis van de (...) (12-03-2013)
- - Wikipedia.org, Gay Krant (4-10-2013)