Geschiedenis Magazine | Maand van de Geschiedenis 2014

Het oktobernummer van Geschiedenis Magazine staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis (thema ‘Vriend en vijand’). Dit nummer niet missen? Het is VANAF VRIJDAG 10 OKTOBER VERKRIJGBAAR IN BOEKHANDEL EN KIOSK!

In de Maand van de Geschiedenis-editie van Geschiedenis Magazine:

 

Vikingen: vijand én vriend
Wij kennen de Vikingen als meedogenloze woestelingen die kloosters en steden leegroofden en platbrandden. Maar dat is niet het hele verhaal. Vaak kwamen Vikingen als vriend.

Willem van Oranje werd pas een eeuw na zijn dood een nationale held
In de 16e en 17e eeuw waren er velen die Willem van Oranje niet als Vader des Vaderlands zagen, maar als een tiran vergelijkbaar met zijn grote vijand Filips II van Spanje. Dat veranderde pas na 1672.

De Koerden: al in 1920 werd ze een eigen staat beloofd
Koerden in Noord-Irak krijgen momenteel brede internationale steun bij hun strijd tegen de Islamitische Staat. Eindelijk, zullen vele Koerden zeggen. Al na de Eerste Wereldoorlog was hen een eigen staat beloofd, maar die belofte werd steeds weer gebroken.

Jan Pieterszoon Coen gerehabiliteerd
Gouveneur-generaal van de VOC Jan Pieterszoon Coen heeft een slechte reputatie. Hij zou zelfs genocide hebben bedreven, op de Banda-eilanden. Historicus Jurrien van Goor rondde kortgeleden een uitvoerige biografie af over Coen waarin hij dat beeld grotendeels ontkracht en Coen vooral beschrijft als een capabel leider.

1913: vredesmissie in Albanië
In 1913 voerden Nederlandse militairen een vredesmissie uit, in Albanië. Een opmerkelijk actieve rol hierin speelde kolonel Thomson.

De Maand van de Geschiedenis-editie van Geschiedenis Magazine is vanaf vrijdag 10 oktober verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Geschiedenis Magazine een jaar lang thuis ontvangen? Neem een abonnement. Profiteer van onze superaanbieding (korting én cadeaus!)!

Meer weten

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!