Geschiedenis Paralympische Spelen

De paralympische atleet Oscar Pistorius, beter bekend als de Blade Runner, bood gisteren in de rechtszaal huilend zijn excuses aan voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp op Valentijnsdag 2013. De Paralympische Spelen kwamen dit jaar vooral in het nieuws door de zaak Pistorius en de moeizame verhouding tussen Europa en Rusland tijdens de Spelen in Sochi van afgelopen winter.

Olympische Spelen voor gehandicapten

De Paralympische Spelen, de Olympische Spelen voor atleten met een handicap, werden voor het eerst gehouden in Rome in 1960. Dit was niet het eerste evenement waar gehandicapte sporters een podium kregen. Zo werden al in 1888 in Berlijn sportverenigingen voor doven opgericht. Veel aandacht kregen de gehandicaptensporten pas na de Tweede Wereldoorlog, toen men te maken kreeg met vele veteranen en burgers die moesten revalideren van diverse oorlogsverwondingen.

Ludwig Guttmann

De Britse neuroloog Ludwig Guttmann kreeg van de Britse regering de opdracht een revalidatiecentrum te openen voor patiënten wiens ruggengraat was beschadigd. Dit centrum, de Stoke Mandeville Hospital, zorgde ervoor dat de revalidatiesporten konden uitgroeien tot recreatieve en zelfs wedstrijdsporten. Guttmann kreeg het bijvoorbeeld voor elkaar dat een team van zestien atleten in rolstoel meedeed aan een speciale wedstrijd boogschutten tijdens de Olympische Spelen in Londen in 1948.

Paralympische Spelen

De wedstrijden die Guttmann organiseerde voor gehandicapte sporters groeiden uit tot de Paralympische Spelen, die in 1960 voor het eerst van start gingen. Steeds meer landen gingen participeren en vanaf de Zomerspelen in Korea in 1988 werd besloten dat de Paralympische Spelen plaats zouden vinden op dezelfde locatie als de Olympische Spelen.

Deelnemers

Sporters met een visuele, verstandelijke of lichamelijke handicap mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen. Sinds het begin van de Paralympische Spelen werd er echter gedebatteerd over het feit of alle handicaps zouden worden toegelaten en in hoeverre de handicap gecompenseerd mag worden. Geamputeerden kunnen immers hulpmiddelen gebruiken ter vervanging van het lichaamsdeel dat zij missen, iets wat bijvoorbeeld blinden niet kunnen.

Oneerlijke concurrentie

Een dergelijke discussie werd ook gevoerd over Pistorius. De Zuid-Afrikaanse atleet werd bekend door zijn ‘blades’, licht-verende metalen haken die op de plaats van zijn onderbenen zitten, waarop hij in 2004 en 2008 Paralympisch kampioen werd. De controverse over dit soort ‘hulpmiddelen’ is dat de kwaliteit van de protheses kan verschillen en atleten uit armere landen een slechtere uitrusting hebben dan de Westerse atleten. Ondanks de reglementen over afmetingen en materiaalkeuze van protheses en andere hulpmiddelen, blijft het debat hierover levend.

De Blade Runner

De Blade Runners successen op de Paralympische Spelen worden inmiddels ondergesneeuwd door de aanklacht van de moord op zijn vriendin. Een jaar na dato is de rechtszaak nog steeds gaande en blijft Pistorius erbij dat hij dacht dat hij op een inbreker schoot, terwijl hij in werkelijkheid schoot op zijn vriendin. Waarschijnlijk zal de rechtbank later dit jaar uitspraak doen over de zaak.


Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!