Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van 100 jaar NAC Breda

In de Brabantse stad Breda wordt vanavond om 21.00 uur het 100-jarig bestaan van voetbalclub NAC Breda gevierd. Gedurende haar indrukwekkende historie – die dus teruggaat tot 19 september 1912 - beleefde NAC veel pieken en dalen, met als ongetwijfeld hoogtepunt het landskampioenschap van Nederland in 1921.

Op donderdagavond 19 september 1912 kwamen de vertegenwoordigers van twee noodlijdende Bredase voetbalclubs in de Beurs van Breda bijeen voor een vergadering. Zowel NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan) als ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) had een gebrek aan leden, maar het bestuur was niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. De twee ploegen besloten daarom te fuseren, met als gevolg de oprichting van de Noad Avendo Combinatie, kortweg NAC.

Landskampioen

Op 3 november 1912 speelde NAC haar eerste thuiswedstrijd in Breda tegen E.M.M. uit Vlissingen, een strijd die met 2-0 verloren ging. Desalniettemin verwierf de nieuwe voetbalclub al snel meer leden en verhuisde de ploeg vier jaar later naar een nieuw terrein: ‘Het Ploegske’. Daar behaalde NAC - onder aanvoering van clubicoon Antoon ‘Rat’ Verlegh – vervolgens haar eerste grote successen. Zo werd de ploeg uit Breda in negen seizoenen maar liefst zes keer kampioen van het Zuiden en sleepte men in 1921 zelfs de landstitel in de wacht.

Beatrixstraat

Rat Verlegh

Rat Verlegh

In 1940 was NAC opnieuw toe aan een uitbreiding en werd het stadion aan de Beatrixstraat in gebruik genomen. Veertien jaar later, toen het betaalde voetbal zijn intrede deed in Nederland, mocht de ploeg daar vervolgens opnieuw om de landstitel strijden. Op het laatste moment werd de kampioenscompetitie echter gewonnen door het Tilburgse Willem II, dat al snel uit zou groeien tot een van de grootste rivalen van NAC. In 1973 konden de Bredanaars echter wel een feestje vieren, want na een 2-0 overwinning op N.E.C. won de ploeg dat jaar voor het eerst de KNVB beker.

Avondje NAC

Vanwege de bekerwinst mocht NAC het seizoen daarop deelnemen aan de Europacup II, waar het aan moest treden tegen het Duitse FC Magdeburg. De ‘thuiswedstrijd’ (die eindigde in 0-0) moest toen in de Rotterdamse Kuip gespeeld worden, omdat men in Breda niet over de benodigde verlichting beschikte om ’s avonds te kunnen spelen.

Een jaar later werd er daarom een geheel nieuwe lichtinstallatie aangelegd in het stadion aan de Beatrixstraat en was het inmiddels beroemde ‘Avondje NAC’ geboren. Ondanks de soms wat tegenvallende sportieve prestaties, waaronder degradatie naar de Eerste Divisie in 1983 en 1985, bleef de sfeer in het NAC stadion altijd enthousiast.

Rat Verlegh Stadion

Op 11 augustus 1996 namen de NAC-supporters afscheid van het stadion aan de Beatrixstraat met de ingebruikname van het gloednieuwe ‘Fujifilm’ stadion. Het bouwwerk had maar liefst 29 miljoen gulden gekost, maar helaas bood het geen garantie voor betere sportieve prestaties. In 1999 degradeerde de ploeg wederom naar de Eerste Divisie, om vervolgens het seizoen daarna wel meteen weer terug te keren.

Ondertussen was NAC echter in grote financiële problemen geraakt, en in 2003 besloot de gemeente het stadion daarom voor 15 miljoen euro over te kopen. Tevens werd toen besloten om de naam van de club te veranderen naar NAC Breda. Drie jaar later kreeg ook de thuisbasis van de ploeg een nieuwe benaming: het Rat Verlegh Stadion.

100-jarig bestaan

 nac.nl)Vrijwel direct bleek deze nieuwe naam geluk te brengen, want in het seizoen 2007-2008 eindigde NAC op een indrukwekkende derde plaats achter Ajax en landskampioen PSV. In de jaren daarna daalde de Bredase ploeg echter gestaag op de ranglijst, waar het de afgelopen twee seizoenen op de 13e plek eindigde. Dit seizoen wacht de club zelfs nog op haar eerste overwinning nadat afgelopen zondag met 2-1 van Heracles werd verloren. Dit alles zal de feestvreugde in Breda deze week echter niet minder maken als de supporters van NAC hun historische 100-jarige bestaan vieren.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.