Geschiedenis van de bikini
Vandaag verschijnt het nieuwe boek van Ernest van er Kwast, Giovanna’s navel. In deze novelle wordt de jonge Ezio vlak na de Tweede Wereldoorlog op het strand van San Cataldo betoverd door de beeldschone Giovanna Berlucchi, die in bikini langs hem wandelt. Het is de eerste keer dat hij een vrouwennavel ziet. De bikini werd in 1946 uitgevonden door de Franse auto-ingenieur Louis Réard.
Het tweedelige badpak stamt al van ver voor de 20e eeuw. Op muurschilderingen uit de 4e eeuw na Christus in het Siciliaanse dorpje Piazza Armerina zijn ook een soort bikini’s te zien, die gedragen worden door de tien Romeinse sportschoonheden.
Heel wat eeuwen later kwam Reárd met zijn creatie. Hij noemde zijn kledingstuk naar het eiland Bikini, waar net daarvoor een atoombom was getest. Het was de bedoeling dat zijn ontwerp net zo zou inslaan als een bom. Dit liep echter anders.
Toen Reárd zijn nieuwe badkleding aan de man wilde brengen, bleek dit namelijk nog niet zo gemakkelijk. Geen enkel model wilde het dragen omdat ze het een onzedig kledingstuk vonden. Daarom vroeg Réard de naaktdanseres Micheline Bernardini om de bikini te showen. De reacties waren niet al te best. Het Vaticaan reageerde zelfs op de onthulling door te verklaren dat het om een immoreel kledingstuk ging en in sommige landen werd het dragen van een bikini verboden.
Pas in de jaren’60 en ’70 werd de bikini echt populair en algemeen geaccepteerd, onder andere door de James Bond film Dr. No, waarin Ursula Andress in een witte bikini de zee uit kwam lopen. Hierna begonnen meer Hollywoodsterren het kledingstuk te dragen, wat zorgde voor een nieuwe trend.
Het boek van Van der kwast gaat over de liefde tussen Giovanna en Ezio, nadat zij hem betoverd heeft in haar bikini. Deze liefdesgeschiedenis wordt omlijst door vier andere, korte verhalen. Het boek werd gepresenteerd in de zaak van lingeriehuis Marlies Dekkers, op de Witte de Withstraat in Rotterdam. In de paskamers van de winkel werd uit het boek voorgelezen en de schrijver droeg zelf ook nog een aantal passages voor.