Geschiedenis van de Ramadan

Geschiedenis van de Ramadan

De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Van zonsopgang tot zonsondergang onthouden moslims zich van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Wat is de geschiedenis van de Ramadan? en wie vasten er allemaal tijdens deze maand?

Eén van de vijf zuilen

De Ramadan is één van de vijf zuilen van de islam, en is bedoeld als een tijd van bezinning en om onder andere mee te leven met minder bedeelden. De Ramadan begint aan de vooravond van de negende maand van de islamitische kalender, traditioneel gezien wanneer de maan sikkelvormig is.

Tijdens de Ramadan wordt er meer gebeden, en vaak ook de hele Koran doorgelezen. Voor het vasten begint krijgen moslims de kans Suhur te eten, het gerecht voordat de zon opkomt. Na zonsondergang wordt er vaak uitgebreid gegeten, deze maaltijd wordt iftar genoemd. Voor de iftar eten mensen vaak eerst dadels en bidden zij. In de avond voeren sommige moslims nog aanvullende gebeden uit, genaamd de Tarawih. Het kan tijdens deze gebeden zijn dat de hele Koran wordt voorgelezen in de loop van de maand.

Mensen voor wie vasten een gezondheidsrisico is, bijvoorbeeld zieken, zwangeren, of jonge kinderen, zijn niet verplicht te vasten, of doen dit in een aangepaste vorm.

Ingesteld door Mohammed

De vastenmaand is volgens de islamitische traditie ingesteld door Mohammed, en verbonden met de 'Laylat al Qadr', de 'Waardevolle Nacht', de nacht waarin Mohammed de eerste Soera van de Koran kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de Ramadan ingesteld. Voor vele moslims zijn de laatste 10 dagen van de Ramadan een intensievere periode van vasten en gebed, omdat de Laylat al Qadr in die periode zou zijn geweest. De exacte datum van de openbaring is echter niet bekend.

Slag bij Badr

De instelling van de Ramadan is ook nauw verbonden met de Slag bij Badr op 17 maart 624 na Christus. Het was de eerste grote slag tussen de moslims, de volgelingen van Mohammed, uit de stad Medina, en een leger uit Mekka, op dat moment nog geen islamitische stad. Het zou de eerste overwinning zijn in Mohammeds strijd tegen de ‘heidense’ stammen van Mekka. Met een leger van 300 man viel Mohammed een karavaan aan die onderweg was van Syrië naar Mekka. Deze werd namelijk begeleid door Aboe Sufyan, de leider van de stam Qoeraisj. De karavaan werd echter beschermd door een leger van duizend man, drie keer groter dan de strijdmacht van Mohammed. Toch wisten zijn krijgers de overwinning te behalen, volgens hen omdat zij door een engelenleger bijgestaan werden. De dank voor deze goddelijke bijstand was van groot van belang voor het instelllen van de Ramadan. Dit is terug te vinden in de Soera De Koe 183-185.

Eind van de Ramadan

Traditioneel gezien eindigt de Ramadan wanneer de maan opnieuw sikkelvormig is. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het feest Eid al-Fitr, oftewel het Suikerfeest. Hoe uitgebreid het Suikerfeest wordt gevierd, ligt aan de gemeenschap waar de viering in plaatsvindt. In uitgebreide vieringen dragen kinderen bijvoorbeeld nieuwe kleren, dragen vrouwen wit, worden er cadeaus uitgewisseld en worden er speciale lekkernijen gemaakt.

Lees hier meer over islamitische vieringen, herdenkingen en feestdagen.

Bronnen:

AFBEELDING:

  • Əzim Əzimzadə - Varli evinde ramazan: Salvatore of Nina [Public domain], via Wikimedia Commons
Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!