Geschiedenis van de ramadan

Geschiedenis van de Ramadan

Vandaag is voor moslims wereldwijd weer de Ramadan begonnen: de jaarlijkse vastenmaand. Van zonsopgang tot zonsondergang onthouden moslims zich van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Mensen voor wie vasten een gezondheidsrisico is, bijvoorbeeld zieken, zwangeren, of jonge kinderen, zijn niet verplicht te vasten, of doen dit in een aangepaste vorm.

Eén van de vijf zuilen

Na zonsondergang wordt er vaak juist uitgebreid gegeten. De islamitische kalender is een maankalender, en het begin van de vastenmaand is gebaseerd op de waarneming van de maan, aan de vooravond van de nieuwe maand. Tijdens de Ramadan wordt er ook meer gebeden, en vaak ook de hele Koran doorgelezen. De Ramadan is één van de vijf zuilen van de islam, en is bedoeld als een tijd van bezinning en om onder andere mee te leven met minder bedeelden.

Ingesteld door Mohammed

De vastenmaand is volgens de islamitische traditie ingesteld door Mohammed, en verbonden met de 'Laylat al Qadr', de 'Waardevolle Nacht', de nacht waarin Mohammed de eerste Soera van de Koran kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de Ramadan ingesteld. Omdat niemand de exacte datum van de openbaring weet, zijn voor veel moslims de laatste 10 dagen van de Ramadan een intensievere periode van vasten en gebed, omdat de Laylat al Qadr in die periode zou zijn geweest.

Slag bij Badr

De instelling van de Ramadan is ook nauw verbonden met de Slag bij Badr op 17 maart 624 na Christus. Het was de eerste grote slag tussen de moslims, de volgelingen van Mohammed, residerend in de stad Medina, en een leger uit Mekka, op dat moment nog geen islamitische stad. Met een leger van 300 man viel Mohammed een karavaan aan die onderweg was van Syrië naar Mekka. De karavaan werd echter beschermd door een leger van duizend man, drie keer groter dan de strijdmacht van Mohammed. Toch wisten zijn krijgers de overwinning te behalen, volgens hen omdat zij door een engelenleger bijgestaan werden. De dank voor deze goddelijke bijstand was van groot van belang  voor het instelllen van de Ramadan. Dit is terug te vinden in de Soera De Koe 183-185. 

Afbeelding:

Door Guillaume Paumier [CC BY 3.0], from Wikimedia Commons

Meer weten

Meer lezen over: 

Personen: 

Religie: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg drie schitterende cadeau's!