Landelijke actiedag van Giro555 Samen in actie voor Oekraïne. Foto: Marco Scheurink, via Giro555

Geschiedenis van de Samenwerkende Hulporganisaties en Giro 555

Vandaag,15 februari 2023, is de landelijke actiedag van Giro555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië van start gegaan. De samenwerkende Nederlandse hulporganisaties hebben tot doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de humanitaire nood waarin miljoenen mensen in het rampgebied momenteel verkeren. Hoe ontstond deze samenwerking?

Landelijke acties om geld in te zamelen voor het goede doel, bestaan al lang. Een van de meest bekende acties via de media was de actie Beurzen open dijken dicht, die kort na de Watersnoodramp van 1953 werd georganiseerd. Elke week werd er onder die naam een radio-uitzending waarbij allerlei artiesten gratis optraden, terwijl zowel particulieren als bedrijven op de radio vertelden hoe veel geld ze in hadden gezameld, of wat ze aan het doen waren om nog meer geld in te zamelen. De opbrengst kwam ten goede aan het Rampenfonds. 

Ontstaan Samenwerkende Hulporganisaties

In november 1984 zetten verschillende Nederlandse hulporganisaties zich voor het eerst samen in voor het goede doel. Met de actie Eén voor Afrika zamelden ze geld in voor de hongersnood in Afrika. Er werd 44 miljoen gulden opgehaald waarna in 1987 de vervolgactie Afrika Nu werd georganiseerd voor de Afrikanen in nood. Om efficiënter te werk te gaan en een goed beleid vast te stellen voor het werven van geld en het organiseren van acties, besloten de hulporganisaties intensief samen te gaan werken. In 1989 verenigden negen van deze organisaties zich in de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) met als doel het inzamelen van geld voor noodhulp. Er werden structurele afspraken gemaakt hoe dit in de praktijk moest gebeuren.

Giro 555

Deelnemende organisaties zijn op dit moment het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, Oxfam Novib, Terre des Hommes, UNICEF, World Vision, Stichting Vluchteling, Care en Save The Childeren, Kerk in Actie en Plan International. Artsen zonder Grenzen was ook een tijdje aangesloten bij de SHO, maar beëindigde de samenwerking in februari 2006. Donaties aan de SHO kunnen sinds de oprichting gestort worden op Giro 555.

Werk SHO door de jaren

De eerste actie die de SHO organiseerde was in 1989 toen er een inzameling voor slachtoffers van hongersnood en droogte in Ethiopië werd gehouden. Daarvoor werd uiteindelijk 8,2 miljoen gulden opgehaald. Sindsdien heeft de organisatie wereldwijd werk geleverd om slachtoffers van rampen te helpen. Er is bijvoorbeeld hulp geboden bij de aardbeving in het Iraanse Bam in 2003, aan slachtoffers van de oorlog in Darfur, bij aardbevingen in Pakistan, India en Afghanistan. Bij rampen van groot formaat wordt er vaak ook een tv-actie gehouden om zo nog meer mensen te bereiken. Tot nu toe hebben de Samenwerkende Hulporganisatie 45 nationale acties gehouden, waarmee door de jaren heen rond de 860 miljoen euro is ingezameld. De hoogste opbrengst ooit was 208 miljoen euro bij de actie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004.

Landelijke actiedag

Tijdens de landelijke actiedag van worden er vanuit Hilversum speciale uitzendingen georganiseerd op radio en TV. In het Instituut voor Beeld en Geluid zit een belpanel met prominenten klaar om donaties voor Giro555 aan te nemen. Dat ging altijd telefonisch, maar inmiddels zijn er veel meer manieren om te doneren. Van overschrijvingen via internetbankieren, tot een Tikkie. In de avond wordt er tijdens een gezemelijke uitzending van de NPO, RTL en SBS6 een (voorlopige) eindstand van het opgehaalde bedrag bekend gemaakt. 

Wil jij iets doneren aan Giro 555 tijdens de landelijke actiedag? Op de website van Giro 555 zie je alle mogelijkheden om te doneren en de slachtoffers te helpen. 

Bronnen -           Samenwerkendehulporganisaties.nl, Samenwerkende Hulporganisaties -           Wikipedia.org, Samenwerkende Hulporganisaties (14-11-2013) -           Sargasso.nl, Giro 555- actie werkt het best (...)  (11-11-2013) -           NOS.nl, Meer dan miljoen opgehaald voor Nepal (30-04-2015) 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.