Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de sharia

De islam geleerde Haitham Al-Haddad, lid van de sharia-raad in Londen, liet in 2012 weten dat er wat hem betreft in Nederland ook een sharia-raad moet komen. Deze zou kunnen bemiddelen in zaken als het ontbinden van een islamitisch huwelijk. De sharia is de islamitische wet, of de ‘wet van God’ en werd ingevoerd in de 9e eeuw.

De profeet Mohammed, werd geboren in het jaar 570 na Christus. Vanaf 610 kreeg Mohammed goddelijke boodschappen door, waarvan de belangrijkste boodschap was dat er één God is. Mohammed creëerde vervolgens een groep volgelingen om zich heen, waarmee hij in 630 Mekka veroverde. De afstammelingen van de volgelingen van Mohammed schreven tussen de 8e en 9e eeuw de Koran en de Hadith, de overleveringen. In de Koran staan de teksten die de engel Gabriël aan Mohammed zou hebben overgebracht. De Hadith vertelt het verhaal van het leven van de profeet, als een soort keten van mondelinge overleveringen.

Ulema

Tot de komst van de overleveringen waren de zogenaamde khaliefs, de religieuze specialisten, een belangrijke religieuze autoriteit in de Arabische wereld, doordat zij moslims doceerden hoe ze koran moesten interpreteren. In de 9e eeuw verloren deze echter hun religieuze macht, doordat meer mensen de koran en Hadith zelf begonnen te lezen en te interpreteren. Hierop kwam een nieuwe groep religieuze specialisten naar voren  de ulema.. Deze rechtsgeleerden bestudeerden de koran en hadith intensief en stelden regels op over hoe moslims moesten leven, op basis van soenna; het gedrag van de profeet Mohammed dat navolging verdient.

Sharia

De ulema stelden een systeem van regels op dat zij afleidden uit de koran: de sharia. Hierin staan zaken die verplicht, aanbevolen, toegestaan en verboden zijn. In de sharia werd al het menselijk handelen opgenomen in wetten en boeken. De sharia overkoepelde op deze manier het gedrag van moslims en de hele islamitische wereld. Met de komst van de sharia ontwikkelde de islam zich tot wetsgodsdienst, omdat  de religieuze wetgeving centraal staat in het leven. Dit had vooral invloed op familie en eigendomsrecht. Op bijvoorbeeld de buitenlandse betrekkingen of economie had de sharia nauwelijks invloed.

Sharia-raad in Nederland

Het voorstel voor een sharia-raad in Nederland komt niet uit de lucht vallen. De Britse raad helpt jaarlijks enkele tientallen vrouwen die bijvoorbeeld van hun man willen scheiden en daar advies bij nodig hebben. Volgens het raadslid Haitham Al-Haddad is dit eigenlijk niet mogelijk omdat ze niet bekend zijn met de Nederlandse moslimgemeenschap en moet er dus een eigen, Nederlandse raad komen, die moslims kan bijstaan. 

Rubrieken: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!