Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van het filmfestival in Cannes

Van 16 tot en met 27 mei vindt de 65e editie van het internationale filmfestival in Cannes plaats. Het is wereldwijd het meest prestigieuze filmfestival, dat ook op de meeste publiciteit kan rekenen. Van oudsher is het festival vooral gericht op arthouse films die normaal gesproken wat minder publiciteit krijgen. Het festival stamt eigenlijk al uit de jaren ’30, toen de Franse minister van onderwijs, Jean Zay, in samenwerking met zijn Amerikaanse en Britse collega’s met de organisatie begon.

De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat het plan voor een festival op de lange baan werd geschoven, maar in 1947 was de eerste editie dan toch een feit. Helemaal soepel ging het organiseren van het festival in de beginjaren echter niet. In 1948 en 1950 werd het festival namelijk niet gehouden, doordat er geldproblemen waren.

Tegenhanger van Hollywood

In de loop der jaren heeft het festival zich gepositioneerd als tegenhanger van Hollywood, dat Europese filmmakers een podium biedt waar hun film op kwaliteit wordt beoordeeld.  Het festival wil neutraliteit uitstralen in haar keuzes voor de prijswinnaars en daarom is er één jurylid voor elk deelnemend land.

Commerciële belangen

Ondanks de sfeer van luxe en kwaliteit die van het festival uitgaat, staan er ook wel degelijk grote commerciële belangen op het spel. Zo worden de meeste pornofilms in Cannes verkocht en verschijnen acteurs uit deze films naast de grootste Hollywoodsterren op de rode loper. Ook is het voor films uit het alternatieve circuit een uitgelezen kans om op Cannes vertoond te worden en zo publiciteit te verkrijgen van de voltallige internationale pers.

50 jaar na de dood van Marilyn Monroe

Omdat het 50 jaar geleden is dat Marilyn Monroe overleed, siert zij de officiële

De poster van 2012

festivalposter van dit jaar. Na de bekendmaking van de genomineerden voor de prijs Beste Film, de zogenaamde ‘Gouden Palm’,  ontstond wat commotie. Een groep vrouwelijke regisseurs was nogal verbolgen over het feit dat er alleen maar films van mannen genomineerd waren. De organisatie reageerde hierop door te zeggen dat het in Cannes gaat om kwaliteit, niet om een quotum.  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!